12 apr. 2024 | 18:50

La ce distanță față de gard se plantează vița-de-vie. Mulți români fac o greșeală uriașă

Sfaturi pentru grădinari
La ce distanță față de gard se plantează vița-de-vie. Mulți români fac o greșeală uriașă
Cum se plantează corect vița de vie

Vița de vie are nevoie de multă atenție pentru a avea o cultură bogată. Lumina și căldura sunt doi factori esențiali, dar și distanța față de gard. Aflați în rândurile următoare toate detaliile de care aveți nevoie dacă doriți să plantați viță de vie.

Unde plantăm vița de vie

Atunci când alegem unde să plantăm vița de vie, este de preferat să luăm în considerare locuri cât mai însorite. Sunt preferate locurile din apropierea gardurilor, zone expuse la lumină, care asigură o cantitate suplimentară de căldură.

De asemenea, un lucru esențial este distanța de plantare a viței față de gard, care trebuie să fie de circa 50 de centimetri pentru a permite circulația aerului.

Dacă aveți aceste condiții, butucii beneficiază de o cantitate mai mare de căldură, strugurii se maturizează mai repede, vor fi mai frumos colorați și vor acumula cantități mai mari de zahăr.

Trebuie să știți că vița de vie nu suportă deloc umbra. Dacă o plantați în apropierea pomilor, lăstarii cresc puternic, iar în căutare de lumină pot afecta creșterea pomilor.

Tăierea viței de vie

Pentru o producție bună de struguri este necesară tăierea de primăvară a viței, cele în uscat. Tăierile de vie sunt de mai multe feluri: de formare, de rodire și de reparație în cazul în care iarna a produs daune plantelor.

Perioada în care se efectuează tăierile de primăvară la vie este foarte importantă și, desigur, asociată cu apropierea primăverii. De regulă, acestea se fac atunci când via este încă în repaus vegetativ, adică începând cu toamna târzie până primăvara devreme.

Este bine de știut că tăierile de primăvară la vița de vie sunt cruciale. Ele influențează dezvoltarea lăstarilor, cantitatea, dar și calitatea producției de struguri.

În cazul în care nu este tăiată, vița de vie crește mai mult în lungime, ceea ce înseamnă că frunzișul se va dezvolta mai mult, iar cultura de struguri nu va fi la fel de bogată.

În același timp, tăierile permit întărirea butucului, făcându-l mai rezistent împotriva bolilor, dăunătorilor și a condițiilor meteo nefavorabile.

Parteneri
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Redactia.ro
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Tânără de 21 de ani, ucisă cu sânge rece de iubit, în Sibiu. Bărbatul a fost orbit de furie
Spynews
Lege nouă pentru cei care stau la bloc. Va fi interzis pentru administratorii de bloc să mai refuze
Capital.ro
Semne care indică o lipsă de Omega-3. Care sunt semnalele transmise de organism și ce afecțiuni se pot dezvolta
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, ANUNȚ IMPORTANT PENTRU PENSIONARI
Mediaflux
Florin Piersic, noi declarații de pe patul de spital. Marele actor așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă pe scenă
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro