La ce distanță față de gard se plantează vița-de-vie. Mulți români fac o greșeală uriașă
Vița de vie are nevoie de multă atenție pentru a avea o cultură bogată. Lumina și căldura sunt doi factori esențiali, dar și distanța față de gard. Aflați în rândurile următoare toate detaliile de care aveți nevoie dacă doriți să plantați viță de vie.
Unde plantăm vița de vie
Atunci când alegem unde să plantăm vița de vie, este de preferat să luăm în considerare locuri cât mai însorite. Sunt preferate locurile din apropierea gardurilor, zone expuse la lumină, care asigură o cantitate suplimentară de căldură.
De asemenea, un lucru esențial este distanța de plantare a viței față de gard, care trebuie să fie de circa 50 de centimetri pentru a permite circulația aerului.
Dacă aveți aceste condiții, butucii beneficiază de o cantitate mai mare de căldură, strugurii se maturizează mai repede, vor fi mai frumos colorați și vor acumula cantități mai mari de zahăr.
Trebuie să știți că vița de vie nu suportă deloc umbra. Dacă o plantați în apropierea pomilor, lăstarii cresc puternic, iar în căutare de lumină pot afecta creșterea pomilor.
Tăierea viței de vie
Pentru o producție bună de struguri este necesară tăierea de primăvară a viței, cele în uscat. Tăierile de vie sunt de mai multe feluri: de formare, de rodire și de reparație în cazul în care iarna a produs daune plantelor.
Perioada în care se efectuează tăierile de primăvară la vie este foarte importantă și, desigur, asociată cu apropierea primăverii. De regulă, acestea se fac atunci când via este încă în repaus vegetativ, adică începând cu toamna târzie până primăvara devreme.
Este bine de știut că tăierile de primăvară la vița de vie sunt cruciale. Ele influențează dezvoltarea lăstarilor, cantitatea, dar și calitatea producției de struguri.
În cazul în care nu este tăiată, vița de vie crește mai mult în lungime, ceea ce înseamnă că frunzișul se va dezvolta mai mult, iar cultura de struguri nu va fi la fel de bogată.
În același timp, tăierile permit întărirea butucului, făcându-l mai rezistent împotriva bolilor, dăunătorilor și a condițiilor meteo nefavorabile.