La câte zile trebuie schimbate feţele de pernă, de fapt. Aşa scapi de mari probleme de sănătate

de: Mariana Olteanu
12 08. 2023

Este foarte important ca locul în care dormim să fie unul curat și igienizat. În caz contrar, ne putem alege cu acarieni, praf și celule moarte ale pielii. Pentru a nu avea aceste probleme, este indicat să  curățați fețele de pernă eficient. Există o anumită metodă care vă poate ajuta să le curățați.

Motivul pentru care ar trebui să schimbi perna des

Schimbatul feței de pernă este o sarcină mai importantă decât ne-am fi imaginat. Nu numai față de fernă ar trebui schimbată ci și perna în sine. O dată la doi ani ar trebui să schimbăm perna. În caz contrar, perna se poate transforma într-un adevărat loc de distracție pentru paraziți și nu numai.

Chiar dacă nu sunt vizibile, de-a lungul timpului se pot acumula reziduri de celule moarte epiteliale de la nivelul scalpului, tenului și restului pielii, urme de fire de păr, bacterii moarte și vii, mucegai, uneori chiar și insecte minuscule, acarieni și fecalele acestora.

Te-ar putea interesa și: Cum să speli pernele decorative, de fapt. Secretul prin care sunt mereu ca noi

Suntem tentați să credem că dacă dezifectăm și curățăm fața de pernă în mod regulat, putem scăpa de aceste probleme. Însă, realitatea este alta. De-a lungul timpului, cercetătorii au analizat microorganismele care se ascund în perne.

Fără să știm, acest lucru poate conduce la producerea anumitor reacții alergice. Printre persoanele care vor avea cel mai mult de suferit se numără cele cu astm, fumătorii dar și cei care au o afecțiune cronică a plămânilor și căilor respiratorii.

Pentru a evita aceste probleme, este necesar să schimbi fața de pernă cel puțin o dată pe săptămână sau chiar mai des, mai ales dacă ai părul lung și cu tendință de îngrășare. De asemenea, e bine ca fețele de pernă să fie călcate mereu înainte de folosire, pentru a le steriliza.

Te-ar putea interesa și: De câte ori pe an trebuie să speli pernele pentru a nu se îngălbeni. Puțini știu acest detaliu

Alte recomandări ale specialiștilor

Însă, lista cu recomandări nu se termină aici. Ideal ar fi ca pernele să fie scuturate și bătute cât mai des, lăsate la aerisit măcar o dată pe săptămână într-o zonă curată a terasei sau balconului și spălate cel puțin o dată pe an la curățătorie, pentru ca uscarea să fie rapidă și în profunzime.

Potrivit specialiștilor, cele mai recomandate perne sunt cele cu puf sintetic ori cu spumă. Ideal ar fi să încerci să eviți pernele cu puf de pasăre, care sunt mult mai predispuse la adunarea microorganismelor.

Schimbă lenjeria măcar o dată pe săptămână. Ideal ar fi să o speli la temperaturi de peste 60 de grade Celsius pentru a distruge bacteriile și alergenii.

Te-ar putea interesa și: Cele mai bune perne pentru persoanele care dorm într-o parte. Detaliile pe care trebuie să le urmărești