Klaus Iohannis și Opoziția au sesizat din nou CCR pe tema codurilor penale. Ședință cu repetiție

de: Ana Chivu
04 07. 2019

Curtea Constituțională a Românie urmează să dezbată, în cursul zilei de joi, sesizările președintelui Klaus Iohannis și ale Opoziției în privința modificărilor aduse de către Parlament Codului penal și Codului de procedură penală.

CCR, din nou sesizată de Iohannis și Opoziție pe tema codurilor penale

Curtea Constituțională a Românie a fost sesizată din nou de către Opoziție și de către președintele României în privința codurilor penale. În cursul zilei de joi, 4 iulie, CCR va dezbate formulările aduse de USR, PNL și de Klaus Iohannis privind modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală. Sesizările aferente sunt aduse atât pentru modificarea cât și pentru completarea Legii 286/2009 și a Legii 78/2000 pentru prevenirea și sancționarea faptelor de corupție.

De asemenea, este inclusă și Legea pentru modificarea și completarea Legii 135/2010 care are în vedere Codul de procedură penală și pentru modificarea Legii 304/2004 care privește organizarea judiciară.

CCR, sesizată din nou de Iohannis și de Opoziție privind codurile penale

Sesizarea lui Klaus Iohannis

„Astfel, cu ocazia punerii în acord a unora dintre dispoziţiile legii, declarate neconstituţionale, cu Decizia nr. 650/2018, Parlamentul, pe de o parte, şi-a ignorat obligaţia constituţională de a pune în acord textele din legea criticată cu decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, aspect ce contravine dispoziţiilor art. 147 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 147 alin. (1) şi alin. (4) din Constituţie, iar, pe de altă parte, în procedura punerii de acord nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalităţii, fiind astfel încălcate prevederile art. 147 alin. (2) prin raportare la art. 1 alin. (5) din Constituţie. (…)

În procedura reexaminării, Parlamentul a eliminat în integralitate modificarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, deşi neconstituţionalitatea viza doar fraza a doua a acestui articol. Pe de altă parte, eliminarea intervenţiei legislative asupra textului art. 35 alin. (1) din Codul penal echivalează cu încălcarea obligaţiei Parlamentului de a pune în acord acest text cu Decizia nr. 368/2017. Or, punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile instanţei constituţionale a reprezentat un aspect asumat public, atât pe plan intern, cât şi european şi a constituit (…) una dintre raţiunile iniţiativei legislative”
Klaus Iohannis, sesizare