Klaus Iohannis, lege nouă pentru bolnavi. 1,8 milioane de români vor beneficia de asta

de: Rosu Ioana
23 11. 2020

Veste bună în plină pandemie pentru bolnavii de diabet. Legea prevenției și depistării precoce a diabetului a fost promulgată de președinte. Astfel, 1,8 milioane de persoane care suferă de această boală vulnerabilă în fața infecției cu COVID-19 vor avea mai multe șanse de izbândă pe câmpul de luptă.

Avantajele oferite de noua lege a prevenției diabetului

Încă de la începutul pandemiei, diabetul a fost una dintre bolile care a trasat o categorie clară a pacienților cu risc crescut față de efectele noului coronavirus. Dat fiind aceast context, președintele României a promulgat o lege care să vină în ajutorul persoanelor care suferă de această boală.

În plus, milioane de oameni vor putea fi testați și depistați, astfel încât, boala să nu-i ia prin surprindere cu o asociere nefastă cu COVID-19.

A fost promulgată legea prevenției diabetului

Odată cu promulgarea acestei legi, autoritățile vor avea șansa să solicite fonduri pentru depistarea bolii, cât și pentru realizarea unor campanii de informare și amenajarea unor bazine de înot pentru a asigura un stil de viață mai sănătos.

Una dintre persoanele care se confruntă cu diabetul este Cristina Petruț, vicepreședinta Federației Asociaților Diabeticilor din România. Aceasta a povestit cât de multe avertizări a primit încă de la începutul pandemiei. De asemenea, în această perioadă grea, diabeticilor le-au lipsit medicamentele, un motiv în plus de îngrijorare pentru siguranța vieții lor.

„Primeam foarte multe informații că dacă avem diabet putem dezvolta foarme mult mai grave ale Covid-ului, ceea ce a fost destul de îngrijorător pentru noi. O altă problemă majoră pe care am întâmpinat-o noi, persoanele cu diabet, a fost lipsa medicamentelor”, a declarat aceasta, potrivit stirileprotv.ro.

La ce riscuri sunt expuși bolnavii de diabet

În primul rând, persoanele care suferă de diabet au o imunitate scăzută, riscând să contacteze orice virus. În al doilea rând, majoritatea sunt supraponderali, ceea ce înseamnă că surplusul de grăsime reduce din activitatea imunitară, iar organismul devine vulnerabil în fața infecțiilor.

Luând în considerare aceste motive, dar și altele, medicii au atras atenția în nenumărate rânduri cu privire la cormobiditatea cea mai gravă care poate conduce la decesul pacienților.

Gabriela Roman, director Secție Centru Clinic de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Cluj a transmis un mesaj de maximă importanță pentru toate persoanele care suferă de această bolă. Ele sunt rugate să nu își neglijeze boala, controlându-și deseori valorile glicemiei:

„Persoanele cu diabet sunt sfătuite în această perioadă să își controleze și mai bine glicemia. Valorile crescute ale glicemiei pot să determine toată această severitate și o rată mai mare de deces”, a declarat aceasta.

Medicii și președinții asociaților pentru diabet sunt extrem de recunoscători față de noua lege promulgate. Aceștia vor reuși în sfârșit să efectueze un recensământ al pacienților care suferă de diabet, luând astfel măsuri preventive pentru a evita eventuale deznodăminte nefericite.

„Medicii de familie în principal dar probabil și alți specialiști vor avea acces la o platformă unde vor fi incluse principalele caracteristici ale acestor persoane, din punct de vederea al analizelor, al bolilor concomitente”, a transmis Cornelia Bala, președinte Asociația Română de Educație în Diabet, potrivit stirileprotv.ro.