Klaus Iohannis, furios după clasarea dosarului ”10 August”. Ce decizie radicală a luat
Klaus Iohannis, președintele României, i-a cerut ministrului Justiției să explice în mod public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. Șeful statului a spus că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să iasă la iveală, iar responsabilii să fie trași la răspundere.
Klaus Iohannis, furios după clasarea dosarului ”10 August”
„Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici.
Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris președintele Klaus Iohannis, într-o postare pe Facebook.
Menționăm că dosarul în ce privește intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat. Decizia a fost luată marți de Tribunalul București, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei, iar decizia este una definitivă.
Astfel, după anunțarea deciziei de menținere a clasării dosarului, mai mulți lideri politici s-au exprimat în mod public în ce privește decizia instanței.
Ieri, Tribunalul București a transmis printr-un comunicat de presă că judecătorii sunt independenți și că hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale și nu în baza emoţiilor și sentimentelor.
Decizia luată marți de către Tribunalul București a venit după ce anul trecut în septembrie DIICOT a solicitat instanței de judecată să confirme reluarea investigației. De altfel, cererea DIICOT s-a plimbat mai multe luni între instanţe, întrucât judecătorii nu erau lămuriţi cine are competenţa ca să soluționeze cazul.
Cine a scăpat de urmărirea penală
În iulie anul trecut, la aproape 2 ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei, procurorul de caz a clasat parțial dosarul 10 august, ce îi viza pe foștii șefi ai Jandarmeriei Române, dar și pe fostul șef al Jandarmeriei Capitalei, cei care au coordonat intervenția în forță pentru dispersarea celor ce protestau în Piața Victoriei.
Și așa au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, dar și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.
După decizia definitivă a Tribunalului București, acuzațiile privind modul în care a fost coordonată intervenția vor rămâne clasate, dar vor continua investigațiile în ce privește cazuri punctuale de purtare abuzivă.