08 mai 2020 | 14:30

Klaus Iohannis, vestea așteptată de români. „Am găsit soluții pentru toate!“

Știri generale
Klaus Iohannis, vestea așteptată de români. „Am găsit soluții pentru toate!“

Astăzi, 8 mai, președintele Klaus Iohannis și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au programată o ședință despre situația  economică a țării noastre, în contextul crizei generate de pandemia de noul coronavirus. La întâlnirea de la Palatul Cotroceni vor participa și premierul Ludovic Orban și ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Klaus Iohannis: „Am găsit soluții pentru toate“

UPDATE: În urma discuțiilor purtate la Cotroceni, șeful statului a declat următoarele:

„Am discutat situația economică, a bugetului, situația la nivel general. Ne-am concentrat pe două teme, una fiind deficitul bugetar. E clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost inițial planificat, și trebuie finanțat. Am avut o discuție foarte bună pentru a vedea ce măsuri se impun pentru revigorarea economică. Nu putem vorbi de repornirea economiei, noi nu am oprit-o niciodată.

Ceea ce ne dorim cu toții este să să avem o finanțare bună pentru deficit, ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate. Este nevoie de măsuri foarte coerente, care ne permit să încurajăm această economie care este, în momentul de față, într-o situație specială, într-o situație de criză. Am găsit soluții pentru toate, și este evident că aceste soluții pot fi puse în practică cel mai bine dacă toate entitățile care au fost astăzi la masă lucrează împreună, cum au lucrat și până acum.

Vom intensifica lucrarea. Avem soluții pentru finanțarea deficitului, pentru revigorarea economică, și credem că dacă facem lucrurile așa cum trebuie, și așa ne-am propus să le facem, avem șanse bune să își revină economia românească și să ieșim destul de repede din situația total neplăcută, din situația de criză în care ne găsim“, a declarat acum Klaus Iohannis.

UPDATE: Înainte de ședința ce va avea loc în mai puțin de o oră, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat:

„În domeniul fondurilor europene, două acte normative extrem de importante, mult așteptate din partea beneficiarilor, și ca urmare a mai multor măsuri adoptate de Guvernul României, condus de domnul prim-ministru Ludovic Orban, în sensul digitalizării administrației publice, au fost adoptate. Iată, în acest moment, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, a fost inițiată și adoptată, în ședința de Guvern de ieri, o OUG pentru digitalizarea modalităților de accesare a fondurilor europene și de debirocratizare a tuturor procedurilor. Începând cu 1 iunie va fi mult mai simplu și în format digital. Practic, autoritățile de management, instituțiile responsabile, angajații din cadrul acestor instituții vor avea obligația să preia în format electronic documentele necesare, folosind semnătura electronică, precum și desfășurarea altor acțiuni necesare în cadrul derulării proiectelor cu finanțare europeană în sistem online, așa cum sunt, de exemplu, consultările publice, care în această perioadă nu pot fi realizate fizic, iar, în această privință, pot fi organizate în sistem online.

Tot în domeniul fondurilor europene, o situație care trenează de mai mult timp și care a creat mari dificultăți pentru autoritățile publice locale, în mod special, dar și pentru companiile din domeniul construcțiilor care au angajate contracte de lucrări publice la nivel local pentru derularea proiectelor cu finnțare europeană la nivelul prețurilor aprobate la momentul semnării contractelor respective, însă, ca urmare a evoluțiilor din piața construcțiilor, aceste prețuri nu mai reflectă realitatea din acest moment, și, astfel, Ministerul Fondurilor Europene a propus un act normativ, cu aprobarea Comisiei Europene (CE), pentru ajustarea prețului la lucrările publice derulate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Este un proiect de act normativ care va rezolva multe probleme, în special la nivelul comunităților locale, al autorităților publice locale, și chiar al companiilor de construcții care se aflau în imposibilitatea derulării și finalizării lucrărilor contractate la nivelul prețurilor de la data semnării contractelor respective.

Tot în domeniul economic, Ministerul Economiei a inițiat ieri (7 mai – n.r.), în ședința de Guvern, o OUG pentru prelungirea perioadei în care pot fi dovedite situațiile în care companiile au fost afectate de Starea de Urgență, și pot obține certificatul de Starea de Urgență. Astfel, dacă în forma anterioară companiile puteau solicita acest certificat pentru situațiile în care, la nivelul lunii martie, se constata un nivel al veniturilor în scădere cu 25% față de primele două luni ale anului, a fost prelungită această perioadă, astfel încât companiile care au avut efecte negative la nivelul activităților lor și în luna aprilie, pot solicita acest certificat pentru Stare de Urgență. Vorbim aici de companii care în virtutea încasărilor pe care le aveau angajate, poate, în luna martie nu au avut de suferit la nivelul scăderii cifrei de afaceri a veniturilor cu cel puțin 25% dar au simțit efectul crizei provocate de epidemia de coronavirus în luna aprilie, într-o perioadă de Stare de Urgență era necesară includerea acestei prevederi, astfel încât să poată solicita certificatul pentru Stare de Urgență. Amintesc că acest certificat este eliberat de Ministerul Economiei și poate fi folosit de companii pentru a solicita amânarea la plată a utilităților, chiriilor, sau ratelor bancare“, a transmis Dancă.

Întâlnirea oficială va avea loc astăzi, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni. În cadrul ședinței vor fi luate decizii de politică economică în contextul epidemiei de COVID-19.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea vineri, 8 mai a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind evaluarea situației economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu“, a transmis Administrația Prezidențială, în această dimineață.

La discuțiile programate vor participa prim-ministrul României, Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Prioritatea 0 – relansarea economiei

De la începutul pandemiei de coronavirus, aceasta este prima ședință la care participă cele mai importante instituții cu responsabilitate în domeniu: Guvernul, Ministerul Finanțelor și Banca Națională.

Astăzi, la Palatul Cotroceni, se poartă discuții despre relansarea economică

Astăzi, la Palatul Cotroceni, se poartă discuții despre relansarea economică

Cel mai probabil, după întâlnire, președintele Iohannis va susține o nouă declarație de presă.

Ieri, 7 mai, șeful de la Finanțe anunța că deși cifrele pentru luna aprilie sunt mai bune decât s-ar fi așteptat, iar veniturile statului sunt mai mari decât în 2019, deficitul rămâne, totuși, dublu față de anul trecut.

„Am reuşit să plătim toate pensiile şi salariile la timp, în ciuda creşterii cheltuielilor de criză. Am reuşit să ne împrumutăm ieftin. Şi nici nu ne-am atins de buffer. Vom fi prudenţi în continuare.

Chiar dacă am dat ajutoare fără criterii, până acum, în faza a doua, banii vor fi direcţionaţi către domeniile care au nevoie“, declara, joi seara, Florin Cițu.

PlaySport
Vedeta care abia semnase cu Antena Stars a anunțat că se retrage din televiziune: „Îmi iau avans”
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
EVZ.ro
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii clinice
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Cătălin Botezatu este într-o formă de invidiat! „Nu mă distrez și am un regim de viață ok!”
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Care era relația, de fapt, dintre Andreea Morega și Mirel Dragomir, omul care a ucis-o. A ieșit totul la iveală acum
Redactia.ro
Ofertă de ȘASE milioane de euro! Gigi Becali a dat răspunsul pe loc: ”Cu Dumnezeu nu negociezi”
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cât costă cărţile de identitate cu CIP | Ele sunt gratuite doar în anumite situaţii
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
Vești PROASTE de la CASA de PENSII! NU se mai dau PENSIILE MAJORATE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro