Klaus Iohannis face contestație la Curtea Constituțională pentru legea învățământului online. Ce nu i-a convenit președintelui
În 15 aprilie se modifica Legea Educației, astfel orele online devenind obligatorii. Proiectul a fost iniţiat de un grup de senatori PSD, și viza stabilirea modului de notare a elevilor prin modificarea articolului71 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, dar aceste prevederi au fost eliminate printr-un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plen.
Klaus Iohannis face contestație la Curtea Constituțională pentru legea învățământului online
Astăzi aflăm, printr-un comunicat dat presei, că președintele Klaus Iohannis atacă legea care prevede că activitățile din învățământ se pot desfășura și online, inițiată de PSD, la Curtea Constituțională.
”Legea care prevede că activitățile din învățământul preuniversitar și universitar se pot desfășura și online, atacată de Klaus Iohannis la Curtea Constituțională, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale luni, 11 mai a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011”, scrie Administrația Prezidențială.
Ce nu i-a convenit președintelui
Conform declarațiilor președintelui, acesta a sesizat nerespectarea principiul bicameralismului în modul de adoptare a acestei legi. Forma adoptată de Camera Deputaților, în viziunea președintelui, ar fi fost modificată complet în Senatul României., forul decizinal în această speță. Un alt aspect motivat de președinte în luarea deciziei de a contesta la CCR noua lege, are legătură cu data intrării în vigoare a acestei legi.
”Constituția prevede că legea trebuie să intre în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, în timp ce legea adptată de Senat prevedea că intrarea în vigoare are loc în ziua publicării. Prin art. III din legea dedusă controlului de constituționalitate se stabilește că, prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, prevederile legii criticate intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Aspectul de neconstituționalitate constă în contradicția dintre textul de lege criticat și dispozițiile art. 78 din Constituție, prin care se reglementează intrarea în vigoare a legii.”, mai spune Klaus Iohhanis.