Klaus Iohannis, decizie finală pentru România luată în cadrul summitului de la Bruxelles. Cine va apăra țara noastră
În contextul în care războiul ruso-ucrainean se desfășoră de o lună, statele membre NATO au organizat deja două întâlniri în care au abordat gestionarea amenințărilor care vin din partea Rusiei, dar și a modului în care țările vecine își întăresc apărarea. În urmă cu puțin timp, Klaus Iohannis a anunțat că NATP a aprobat trimiterea unui grup de luptă pe teritoritoriul României.
„Sunt foarte bucuros că s-a decis deja”
Klaus Iohannis a confirmat în această dimineață că NATO a aprobat trimiterea unui grup de luptă care va fi poziționat în România, consolidând în acest fel apărarea țării.
Președintele țării a explicat motivele care au condus la reuniunea liderilor celor mai puternice state din lume, printre cele mai fierbinți subiecte regăsindu-se consolidarea flancului estic. Acesta a transmis că un grup de luptă va fi trimis în România, iar Franța va fi națiunea cadru.
De asemenea, membrii NATO au vorbit despre modul în care pot oferi sprijin umanitar Ucrainei, având în vedere că țara este bombardată de trupele ruse, în timp ce Vladimir Putin amenință cu atac nuclear în cazul intervenției statelor NATO ăn acest război.
”Este al doilea summit NATO într-o lună de când Rusia a atacat complet neprovocat Ucraina.
Ne întâlnim pentru a discuta situația din Ucraina, măsurile pe care vrem să le luăm. Dorim să dovedim că suntem uniți și în NATO, și în relația transatlantică. Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina, e vorba de ajutor umanitar.Vrem să discutam și lucruri foarte importante: consolidarea flancului estic NATO. Ele vor face obiectul mai multor runde de discuții. Avem o veste foarte bună: conform declarației lui Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România, e cel pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede și s-a realizat.
Este acel grup de lucru pentru care Franța va fi națiune-cadru. Urmează discuții să vedem cine mai participă. Sunt foarte bucuros că s-a decis deja”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
„Românii pot sta liniștiți”
În cadrul aceluiași mesaj, Klaus Iohannis le-a transmis românilor să fie liniștiți, căci România este apărată de cea mai puternică alianță. Cu toate acestea, președintele țării a anunțat că vor mai exista negocieri privind trimiterea altor trupe suplimentare.
„Trebuie să vă spun de pe acum: Voi insista că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Trebuie să construim o apărare foarte solidă și serioasă pe flancul estic. Grupul de luptă este un început foarte bun dar este nevoie de o consolidare mai puternică”, a transmis Klaus Iohannis.
Acesta a fost întrebat dacă România lucrează la un plan de securitate propriu, în afară de cel stabilit în cadrul NATO. Acesta le-a recomandat românilor să nu aibă nicio temere, pentru că nu au motive.
„La Ministerul Apărării și Armată se lucrează la un plan îmbunătăți de dotare. Ne dorim să avem aliații la noi, dar și apărarea noastră solidă. Aș mai face o remarcă importantă: Românii sunt îngrijorații de această situație.
Vreau să vă spun foarte clar: Niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai importantă alianță care a existat vreodată. Militarii noștri sunt bine pregătiți, România nu este în pericol, românii sunt în siguranță”, a concluzionat Klaus Iohannis.