Klaus Iohannis, anunțul zilei. Ce a cerut acum Parlamentului

Se dau bani pentru români! Anunțul momentului făcut de Klaus Iohannis. Sunt sume uriașe la mijloc

După ce ieri a ieșit în fața opiniei publice cerând Parlamentului să aprobe în regim de urgență proiectul de lege propus de Ministerul Sănătății prin care se legiferau procedurile de carantină și izolare a pacienților infectați cu noul coronavirus, Președenția a anunțat că astăzi, în jurul orei 13, Klaus Iohannis va reveni cu noi declarații.

UPDATE – Declarația de presă Klaus Iohannis, ora 13:00

”Am trimit Parlamentului României un document cu o serie de propuneri pentru reorganizarea instituțiilor şi pentru a ajuta la evitarea unei noi crize. Documentul propune o serie de măsuri ce doresc să îmbunătăţească capacitatea statului în faţa unor stări similare.

Pandemia a generat o criză la nivel mondial ce a reclamat din partea tutuori reacţii rapide şi soluţii Inedite. Ne aflăm azi la jumatea de an de când OMS recunoştea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus declarând o situaţie de urgenţă la nivel mondial motivat de faptul că SarsCov-2 este un virus ce nu poate fi comparat cu altele.

Noul coronavirus a schimbat radical vieţile tuturor şi a pus la încercare sistemele de sănătate de pe întregul mapamond. Pericolul unei răspândiri masive care să nu poată fi ţinută sub control a putut fi evitat doar prin măsuri ferme. România a acţionat la timp şi eficient.

Unica raţiune a măsurilor restrictive a fost evitarea unui scenraiu negru caracterizat de un număr mare de victime în condiţiile în care România nu avea niciun fel de stocuri pentru situaţia de urgenţă creată iar celelalte state erau într-o cursă contra-cronometru pentru achiziţionarea de astfel de surse sanitare.

Într-un context dominat de evoluţii nefavorabile a fost nevoie de o intervenţie coordonată şi eficientă din partea autorităților precum şi de un comportanemt solidar al cetăţenilor. S-au constatat carențe majore, în special în sistemul medical românesc unde s-a constatat lipsa materialelor medicale necesare acestei situații.

Pandemia a scos la iveală fragilităţi economice şi instituţionale, lipsa investiţiilor publice, productivitate scăzută şi o capacitate administrativ redusă. Pandemia a pus presiuni masive asupra administraţiilor, iar diletantismul şi lipsa de responsbilitate a guvernărilor anterioare au avut impact negativ asupra posibilității statului de a răspunde imediat în fața unei astfel de crize.

În pofida acestor condiţii instutiile implicate direct în managementul crizei au reuşit prin implementarea unor măsuri dure să diminueze efectele pandemiei acţionând rapid şi eficient. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul şi dedicarea personalului medical.

Datorită modului în care toţi actorii implicați şi-au făcut datoria a fost evitată o criză sanitară de proporţii. De asemenea răspunsul românilor la apelul autorităţilor a fost covârşitor pozitiv, în raport cu măsurile luate de autorităţi. Pe durata stării de urgenţă m-am consultat cu guvernul şi am stat de vorbă cu autorităţile, cu şefii de spitale, etc, pentru a afla în mod direct ce probleme sunt şi că măsurile instituite sunt suficiente.

Datele statistice relevă faptul că România a gestionat în mod eficient criza în timpul stării de urgenţă, dar, totuşi această pandemia ne-a pus în față tabloul a 30 de ani de eşecuri în administrarea şi organizarea statului român.

Sunt carențe majore iar efortul de construcţie al unui stat eficient este de durată, astfel că reorganizarea instituţiilor nu mai poate aştepta. Ne confruntăm cu lipsa unei legislaţii coerente şi am fost nevoiţi să ne folosimt de o legislaţie slabă în această perioadă, să ajustăm legislaţia, din punct de vedere medical.

Regimul stării de urgenţă a fost gândit astfel încât să asigure un răspuns prompt atât pentru cetăţeni cât şi pentru statul român. Întregul cadru al măsurilor excepţionale trebuie regândit şi trebuie să cuprindă instrumente suficiente pentru a ajuta autorităţile. În spiritul constituţiei fac un apel la o colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului.”

Klaus Iohannis, anunțul zilei, după declararea unui nou număr de infectări cu COVID-19

Astăzi, în jurul orei 13:00, președintele Iohannis va avea o nouă conferință de presă în care vine să aducă noi informații și decizii pe marginea datelor îngrijorătoare din ultimele 48 de ore, referitoare la numărul mare de noi infectări cu COVID-19. Această nouă ieșire în public vine pe fondul recordului negativ din ultimele 24 de ore, al cazurilor de COVID-19. Reamintim că tot astăzi, în jurul aceleiași ore, în plenul Parlamentului ROmâniei se va dezbate proiectul propus de Guvernul Orban, prin Ministerul Sănătății, prin care se dorește legiferarea unor noi proceduri de carantină și izolarea a pacienților infectați cu noul coronavirus.

Când vom afla ce ni se pregătește

După ora 13:00 vom afla exact ce se va întâmpla de astăzi în colo, și, în funcție de votul din Parlament, vom știi dacă se vor aplica noi reglementări în ceea ce privește carantina și izolarea. În conferința de presă de ieri, președintele cerea imperios reprezentanților din Parlament să voteze acest nou proiect, declarând:

Klaus Iohannis, anunțul zilei. Când vom afla ce ni se pregătește
Klaus Iohannis, anunțul zilei. Când vom afla ce ni se pregătește

”Solicit Parlamentului României să ia în dezbatere în regim de urgenţă legea care stabilește carantina şi izolarea, pentru că este foarte importantă în această perioadă. Nu este momentul să lăsăm garda jos şi trebuie să spun că împreună am parcurs această perioadă. Hai să facem un efort şi să continuăm pentru că este în joc viaţa noastră a tuturora, nu vorbim de politică, de opţiuni personale, ci de o boală care a rămas în societate.”, a declarat Iohannis.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI