Klaus Iohannis, anunț important despre noua structură a Bacalaureatului: „Nu mai putem continua așa”
Președintele României a susținut în cursul serii de miercuri o declarație cu privire la Educația din țara noastră, în contextul proiectului „România Educată”. Astfel, Klaus Iohannis a dezvăluit că în ultimele zile, toți membrii Parlamentului și-au exprimat dorința de implicare în acest proiect care stă la baza construirii unei educații temeinice pentu noile generații. Șeful de stat a mai anunțat că Bacalaureatul va fi structurat, de acum înainte, exclusiv pe comeptențe și va rămâne obligatoriu pentru a putea urma o facultate.
Cine se va implica în implementarea proiectului „România Educată”
Potrivit președintelui, pentru implementarea proiectului vor fi implicate peste 10.000 de persoane și 150 de organizații care vor stabili cele mai bune obiective și se vor asigura că vor duce atingerea acestora la bun sfârșit. Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă cu privre la problemele existente în acest moment în Educație, exprimând totodată intenția de o scoate din sfera intereselor politice.
„Am avut, în ultimele trei zile, la Palatul Cotroceni, ultima serie de consultări pentru finalizarea Proiectului „România Educată” și trecerea la faza de implementare.
Vorbim despre un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada postdecembristă, nu mai puțin de 10.000 de persoane și peste 150 de organizații și de instituții fiind direct implicate.
În urma discuțiilor din aceste zile, au reieșit o serie de lucruri importante. În primul rând, Coaliția de guvernare și-a exprimat susținerea pentru proiect și chiar săptămâna viitoare Guvernul României își va asuma, prin memorandum, țintele și obiectivele „României Educate”, urmând să stabilească un plan clar de acțiune, cu responsabili și termene, pentru implementare.
Educația trebuie să fie baza noastră comună de construcție și să nu mai aibă culoare politică. Românii așteaptă consens pe astfel de teme esențiale pentru viitorul țării noastre și, din păcate, ceea ce am văzut de prea mulți ani au fost lupte politice sterile, care au afectat inclusiv educația. Nu mai putem continua așa, dacă vrem ca România să avanseze și să se dezvolte”, a transmis președintele.
bacalaureatu, obligatoriu pentru accesarea studilor universitare
În cadrul aceleiași declarații de presă, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea unui examen de Bacalaureat care să evalueze competențele elevului și capacitatea sa de a se descurca în viață, exceptând informațiile inutile pe care le asimilează obligatoriu.
Președintele a mai vorbit și despre introducerea unor concepte care să-i ajute pe elevi să înțeleagă mai bine mediul și societatea în care trăiesc.
„Noul bBcalaureat, deschis tuturor și bazat pe competențe, este o altă componentă importantă a „României Educate”.
Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață, în general. Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Asta înseamnă să ne asigurăm că cetățenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ.
În ceea ce privește funcționarea colegiilor terțiare non-universitare, care pot funcționa în universități, dar nu au rang de studii universitare, vreau să fac câteva precizări pentru o înțelegere corectă. Această formă de învățământ, care funcționează și astăzi, nu se substituie învățământului universitar”, a explicat acesta.
Formarea profesională pentru a permite certificarea la nivel de tehnician este cerută de piața muncii și este deschisă tinerilor care nu au susținut sau nu au promovat examenul de Bacalaureat sau adulților care doresc să avanseze profesional cu ajutorul unei pregătiri suplimentare, de nivel 5 de calificare.
Ea nu conferă acces în învățământul superior fără promovarea examenului de Bacalaureat. Mai pe scurt, Bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare, adică pentru licență, masterat și doctorat, indiferent de domeniul de studiu”, a anunțat Klaus Iohannis.