Klaus Iohannis a semnat o nouă lege. Când intră în vigoare în România, e vorba de taxe și impozite
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 19 iunie 2024, legea care prevede scutirea de impozite şi taxe în cazul clădirilor clasate ca monument istoric pe perioada lucrărilor de renovare sau reabilitare. Măsura intră în vigoare începând cu anul 2025.
Ce lege a promulgat Klaus Iohnnis
Legea semnată de liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, completează alin. (1) al art. 456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a transmis Administraţia Prezidenţială.
„Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, pentru perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizaţiei de construcţie şi până la data procesului-verbal de recepţie finală privind lucrările efectuate, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996”, se arată în proiectul iniţiat de 48 de parlamentari PNL.
Totodată, actul normativ stipulează că, în cazul lucrărilor de renovare sau reabilitare în curs de execuţie la data intrării în vigoare a legii, scutirea se aplică până la data procesului-verbal de recepţie finală.
Anunț pentru posesorii de arme și muniții
În plus, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat și legea care aduce modificări la regimul armelor şi muniţiilor, având ca scop simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei, sporirea ordinii şi siguranţei publice.
Actul normativ arată că paşaportul european pentru arme de foc reprezintă documentul emis la cerere de autoritatea competentă, care conferă titularului dreptul de a circula pe teritoriile statelor membre, precum şi pe teritoriul statelor terţe, împreună cu armele înscrise în acest document, numai în măsura în care deţinerea, portul şi folosirea acestor arme este permisă în statul în care urmează să călătorească sau, după caz, dacă este autorizat de autorităţile competente ale acelui stat să introducă pe teritoriul său armele respective.
În urma modificării, posesorii de permis european nu mai sunt obligaţi să solicite pentru deplasarea în state terţe a încă unui document (autorizaţie de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale) de la acelaşi emitent (Poliţia Română) care să ateste acelaşi lucru, respectiv că este deţinător legal al armelor şi că are drept de deţinere şi port al acestora.