20 oct. 2020 | 09:35

Klaus Iohannis a făcut anunțul. Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia

Politică
Klaus Iohannis a făcut anunțul. Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia
Klaus Iohannis a făcut anunțul. Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia

Tensiuni la nivel european, între oficialii UE și cele două state vecine, Ungaria și Polonia. Și culmea, totul pleacă de la bani. Este vorba de fondurile europene ce trebuie să ajungă și în România, fonduri garantate în pandemie.

Klaus Iohannis a făcut anunțul

Numai că acești bani sunt condiționați de anumite criterii impuse de Comisia Europeană, care a criticat dur Polonia și Ungaria pentru eșecurile percepute de a respecta standardele democratice ale blocului, determinând Budapesta să califice acuzațiile drept „absurde și false”. Primul raport al Comisiei privind neajunsurile statului de drept vine atunci când membrii se pregătesc să decidă dacă condiționează accesul la banii UE de respectarea principiilor democratice.

Acest lucru ar putea afecta capacitatea țărilor de a folosi un nou fond de recuperare COVID-19 de 879,2 miliarde de dolari. Documentul descrie recentele reforme ale justiției din Polonia ca fiind „o sursă majoră de controverse”.  Cât despre Ungaria, documentul afirmă că  direcția independenței judiciare a Ungariei este motiv de „serioasă îngrijorare”.

Klaus Iohannis a făcut anunțul. Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia

Vera Jourova a îndemnat la revizuirea democrațiilor în Ungaria și Polonia

După publicare, ministrul justiției din Ungaria, Judit Varga, l-a respins, condamnând sursele ca fiind „părtinitoare și netransparente”. Acesta a mai adăugat „că nu poate servi drept bază pentru nicio discuție ulterioară asupra statului de drept în Uniunea Europeană”.

În acst context al tensiunilor pe teme democratice, Klaus Iohannis a ișit ieri într-o conferință de presă. Acesta a reiterat ideea de unitate și coeziune în decizii, la nivelul blocului comunitar. A maia ccentuat faptul că acești bani sunt necesari tuturor celor implicați, mai ales în această perioadă.

”Aceste chestiuni au fost discutate la Bruxelles și, într-adevăr, în momentul de față negocierile între consiliu și Parlamentul European merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții pentru deblocare. Ar fi foarte păcat să pierdem vremea și să nu obținem fonduri europene fiindcă nu se găsește o înțelegere între Consiliu și Parlamentul European”, a declarat Klaus Iohannis.

Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia

Varșovia și Budapesta erau deja în luptă cu UE asupra controlului de stat asupra instanțelor. În același timp și asupra mass-media, organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor academice. Primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, a cerut demiterea din funcție a democratei Vera Jourova. Asta după ce a avertizat că viziunea sa despre „democrația iliberală” conduce o „democrație bolnavă” în Ungaria. „Uniunea Europeană a fost creată și ca un antidot împotriva … tendințelor autoritare”. a spus Vera Jourova. Comisia Europeană a respins cererea lui Orban de a o demite.

Documentul a vizat, de asemenea, Bulgaria, România, Croația și Slovacia cu privire la independența instanțelor lor. Mai face referire și la scandalurile de corupție din Bulgaria, Slovacia, Croația, Cehia, Ungaria și Malta. Oficialul CE a adăugat că măsurile de urgență ale unor guverne au fost prea stricte în limitarea presei și a societății civile, spunând că pandemia acționează ca un „test de stres” al rezilienței democratice a membrilor UE.

Președintele Iohannis, în afară de faptul că anunțat disuțiile avute cu cancelariile celor două țări, a încheiat pe un ton optimist, delcarând că:

”Cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală, ca să mă exprim așa, în anul 2021 vom intra pe noul buget european și vom putea și noi să folosim acești bani europeni”, a subliniat președintele României.

Parteneri
Care este ultima dorință a lui Celine Dion. Artista suferă de o boală incurabilă, dar speră la o minune
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Capital.ro
Colosul străin care a preluat compania ce produce una dintre cele mai iubite pâini din România
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro