Kaufland şi Carrefour, avertisment pentru clienţi. Un produs de la raft, contaminat cu o bacterie periculoasă

de: Ștefan R. Apostol
26 08. 2022

Kaufland şi Carrefour, avertisment pentru clienţi! Multora dintre noi ne plac fructele de mare. Parte din aceste produse se regăsesc în supermaket-uri, precum Kaufland şi Carrefour, și vin prefierte și preambalate. Dar, mare atenție!. Există în aceste zile o problemă la acest gen de produse, mai exact la câteva loturi de creveți, de proveniență din Franța și Ecuador. Conform unui comunicat, Kaufland şi Carrefour au fost nevoite să retragă aceste produse. Decizia a venit ca urmare a infectării produselor cu bacteria Vibrio vulnificus.

Kaufland şi Carrefour retrag fucte de mare de pe piață

Zilele aceastea, în urma un controale ANSVSA, s-au descoperit probleme la produsele prefierte, din gama fructelor de mare.

Mai exact este vorba de câteva loturi de proveniență din Franța și Ecudoar, de creveți prefierți.

Conform datelor preliminare, s-a constatat o infecție cu bacteria Vibrio vulnificus, un element extrem de  periculos pentru sănătate, după cum veți vedea mai jos.

Așa se face că, cele două magazine care aveau la vânzare aceste produse, Kaufland şi Carrefour, au decis retragerea lor de la vânzare și înștiințarea clienților.

Vă informăm că datorită prezenţei Vibrio vulnificus în materia primă utilizată pentru loturile de produse finite S.C.NOVEAST SEAFOOD S.R.L. ( distribuitor S.C.ADRIATIC SEA FISH S.R.L.) a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la clienţi, urmare a informaţiilor primite de la furnizorul din Franţa”, a transmis Carrefour.

De asemenea și Kaufland a emis un astfel de comunicat, în care se fac următoarele precizări:

„Vă informăm că datorită prezenței Vibrio vulnificus în materia primă utilizată pentru loturile de produse finite S.C.NOVEAST SEAFOOD S.R.L. ( distribuitor S.C.ADRIATIC SEA FISH S.R.L.) a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a articolului menționat mai jos, urmare a informațiilor primite de la furnizorul din Franța.”, a transmis Kaufland în comunicatul publicat de ANSVSA.

Bacteria Vibrio vulnificus și alimentele

Conform specialiștilor, puteți contracta o infecție cu Vibrio dacă mâncați fructe de mare crude sau insuficient gătite, în special stridii.

De asemenea, puteți contracta o infecție dacă aveți o rană deschisă care intră în contact cu fructe de mare crude.

Același lucru se întâmplă și cu fructele de mare insuficient gătite, cu sucurile sau cu scurgeri ale acestora.

Ce alimente sunt în mod obișnuit legate de Vibrio?

Bacteria Vibrio trăiește în mod natural în apele de coastă. Se poate concentra în interiorul crustaceelor și al altor fructe de mare care trăiesc în aceste ape.

Stridii: Stridiile se hrănesc prin filtrarea apei. Pe măsură ce stridiile se hrănesc, Vibrio, norovirus și alți germeni se pot concentra în ele. Atunci când mâncați stridii crude sau insuficient gătite, germenii care se pot afla în ele vă pot îmbolnăvi.

Alte crustacee: Stridiile nu sunt singurele crustacee care pot transporta Vibrio și alți germeni. Îmbolnăvirile cu Vibrio au fost, de asemenea, legate de raci, carne de crab și alte crustacee, inclusiv scoici, midii și scoici.

Rămâneți în siguranță urmând sfaturile specialiștilor pentru a găti crustaceele și a preveni infecțiile rănilor.

Pește: Deși infecțiile cu Vibrio de la pește nu sunt la fel de frecvente ca infecțiile de la crustacee, acestea se întâmplă din când în când. În pește se pot găsi și alți germeni dăunători.

Pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor, gătiți peștele la 62 de grade sau până când carnea acestuia este opacă.

Câte persoane se îmbolnăvesc de Vibrio (vibrioză) din alimente în fiecare an?

Specialiștii estimează că vibrioza provoacă 80.000 de îmbolnăviri în fiecare an, doar în Statele Unite.

Se estimează că 52.000 dintre aceste îmbolnăviri sunt cauzate de consumul de alimente care conțin Vibrio.

Majoritatea persoanelor cu o infecție cu Vibrio de origine alimentară au diaree apoasă. Unii oameni pot avea, de asemenea, crampe la stomac, greață, vărsături, febră și frisoane.

Simptomele încep, de obicei, la 1 zi după infectare și durează aproximativ 3 zile.