Județele care au dispărut din România. Ce s-a întâmplat cu ele, în fiecare parte a țării
Câteva județe au dispărut din România. Suprafața țării s-a modificat de-a lungul timpului și multe județe s-au contopit cu unele vecine.
Ce s-a întâmplat cu județele care au dispărut din România
Altele, de exemplu, și-au schimbat denumirea, în timp ce unele au dispărut complet. Printre câteva județe din România care au dispărut se numără și județul Jaleșului, care a fost prima dată menționa în acte oficiale în 1385. Numele vine de la pârâul Jaleș, care se varsă în Sohodol și apoi în Bistrița și Tismana.
Ultima mențiune a județului apare pe 20 octombrie 1444, de la Ioan de Hunedoara, și se pare că era situat în județul Gorj de astăzi.
Printre alte locuri din România dispărute se află și Motru, care apare prima dată într-un act din 10 iunie 1415. Denumirea vine de la apa Motrului.
Județul de Baltă apare menționat în 1444, în documentul lui Ioan de Hunedoara. Acest loc cuprindea județe știute astăzi drept Mehedinți și Dolj.
Aceste trei județe s-au găsit la finalul secolului XV și XVI sub alte trei denumiri: județul Mehedinți și județele Hiul de sus și Jiul de jos. Apoi, ele s-au numit Dolj și Gorj.
Județul Pădureț apare prima oară menționat la 19 iulie 1498 și se întindea între Argeș și Muscel. Județul Săcuieni aflat între Prahova și Buzău a existat până la 1 ianuarie 1845. Apoi, el a fost modificat printr-o hotărâre publică în Buletinul Oficial.
Din moldova, județul Adjudului este menționat în acte istorice din perioada secolelor XV și XVI. Județul Trotușului apare în 1566 într-un document. Aparent, desființarea acestui județ sau unirea cu Bacăul a avut loc între perioada 1655 și 1684.
Județul Covurlui a existat între secolele XV și XVI și a fost menționat pe 8 aprilie 1528 și în lista de județe din 1566. El a dispărut în anul 1591.
Județul Bârladului a existat în timpul lui Vasile Lupii, în 1642. În 1684, el a dispărut complet.