Joia Albă, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci sub nicio formă

de: Manolică Anca
20 04. 2023

Creștinii ortodocși se găsesc astăzi în Joia Albă din Săptămâna Luminată, o perioadă de sărbătoare ce se va termina după 50 de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). Iată de ce oamenii o mai numesc și Joia Rea și de ce se tem de această zi, care le-ar putea aduce ghinion tot restul anului.

Joia Albă, tradiții și obiceiuri

An de an, imediat după prima zi de Paște începe Săptămâna Luminată. După o perioadă extrem de grea de post și rugăciune, urmează una de mare bucurie, odată cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Vreme de 40 de zile, până la Înălțare, credincioșii se salută cu „Hristos a Înviat!” și răspund cu „Adevărat a Înviat!”.

Întreaga Săptămâna Luminată stă sub semnul luminii. Până la Înălţarea Domnului la cer, în Biserici se cântă „Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit”. Prin urmare, aceste zile sunt extrem de importante pentru suflarea ortodoxă. Hai să vedem ce tradiții și obiceiuri se leagă de Joia Albă.

Ce nu este bine să faci sub nicio formă

Atunci când sosește Joia Albă, creștinii sunt puțini speriați. Se spune că această zi este una rea, dar și răzbunătoare, atunci când nu se ține cont de tradiții și obiceiuri. Practic, nimeni nu are voie să muncească astăzi. Cei care vor încălca această tradiție vor atrage seceta și dăunători în livezi, dar și ghinion asupra gospodăriei lor.

De asemenea, este interzis spălatul sau albitul rufelor, dar și cusutul sau munca la câmp. Cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie.

Conform tradițiilor, se spune că în Joia din Săptămâna Albă, sunt interzise și călătoriile. Cei care pleacă la drum s-ar putea rătăci, iar cei care aleg să muncească ar putea deveni săraci, aducând în viața lor fenomene meteorologice nedorite.

Ritualul din Joia Albă

În Joia Albă există și un ritual al morților. O persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă și se aprind două lumânări la cele patru capete. Acesta va deveni în acest fel sfințită și va trebui vărsată mai apoi în fântâna din curte pentru a aduce noroc.

Tot astăzi se „fură” fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar conflictele familiale se încearcă a fi rezolvate tot în această zi mare.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce trebuie să faci pentru a avea sănătate tot anul