Joe Biden, semnal de alarmă privind un posibil atac nuclear. Ce consecințe vor suporta vinovații
În cursul zilei de miercuri, Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol, alături de care a ținut o conferință de presă. Cu această ocazie, liderul american a transmis un avertisment către Coreea de Nord, prin intermediul căruia i-a adus la cunoștință ce va presupune lansare aunui atac nuclear asupra SUA.
SUA, avertisment teribil către Coreea de Nord
Amenințările Coreei de Nord privind un atac nuclear au prins formă, iar SUA a lansat un avertisment categoric în acest sens. Joe Biden a transmis că o astfel de acțiune din partea Coreei de Nord asupra SUA ori a aliaţilor Washingtonului va reprezenta sfârşitul regimului condus de preşedintele Kim Jong-un, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
„Un atac nuclear al Coreei de Nord contra Statelor Unite sau a aliaţilor lor este inacceptabil şi va avea ca rezultat sfârşitul oricărui regim care comite această acţiune”, a spus Biden.
În cadrul întânirii de miercuri, cei doi președinți au semnat un acord de intensificare a cooperării militare între ţările lor, context în care au stabilit că un submarin american echipat cu arme nucleare va acosta pentru prima dată în ultimii 40 de ani în peninsula sud coreeană.
Acordul denumit „Declaraţia de la Washington presupune și crearea unui mecanism de consultare bilaterală prin intermediul căruia Coreea de Sud va avea dreptul de a participa activ la planurile de răspuns ale SUA în cazul unui incident nuclear în regiune, inclusiv un posibil viitor atac nord-coreean.
,,Ceea ce înseamnă această declarație este că vom depune toate eforturile pentru a ne consulta cu aliații noștri atunci când va fi cazul, dacă se va impune o acțiune în acest sens”, a declarat Biden.
Războiul tacit dintre SUA și Coreea de Nord
Decizia alianței dintre cele două țări vine ca răspuns la atacurile puternice ale Coreei de Nord, astfel că, începând din 2022, țara a lansat aproximativ 100 de rachete, stârnind alarma în Coreea de Sud și Japonia.
În tot acest timp, Phenianul și-a intensificat testele cu rachete balistice, iar la începutul acestei luni, a fost testată o rachetă intercontinentală cu combustibil solid, un posibil rezultat al eforturilor țării de a produce arme din ce în ce mai puternice.
În ciuda lansării invitației din partea SUA și Coreei de Sud cu privire la reluarea dialogului, Coreea de Nord a respins aceste cereri, efectuând un număr record de teste în ultimii doi ani, inclusiv cu lansări de rachete balistice intercontinentale (ICBM) care pun în pericol teritoriul SUA.