Jens Stoltenberg, reacție categorică privind respingerea aderării Suediei la NATO. Ce se va întâmpla după victoria Finlandei: „Este de neconceput”
După multe tentative eșuate, Finlanda se poate bucura în sfârșit de calitatea sa de membru NATO, fiind cel de-al 31-lea stat care s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice. Evenimentul a avut loc cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul NATO, acolo unde a fost depus instrumentul de aderare, înaintat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, reprezentantul statului gardian al tratatului fondator, potrivit Agerpres. După momentul istoric, secretarul general NATO a oferit câteva informații despre statutul Suediei, a cărei aderare este împiedicată de Turcia.
Finlanda, oficial membră NATO
Ceremonia în cadrul căreia Finlanda s-a alăturat NATO s-a desfășurat conform unui protocol bine stabilit, astfel că ultima etapă înainte de aderarea Finlandei a avut loc marţi la sediul Alianţei, acolo unde Turcia a transmis documentele întocmite după ratificare reprezentanților SUA.
Ulterior, la ora locală 14.30, secretarul general al NATO l-a invitat în cadrul unei ceremonii publice pe ministrul de externe finlandez pentru a depune instrumentul de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord, înmânându-l secretarului de stat american, Antony Blinken.
Imediat după aceste acțiuni definitorii pentru aderare, Antony Blinken a declarat oficial Finlanda a 31-a ţară membră a NATO.
Şeful diplomaţiei americane a subliniat că este o „zi istorică” pentru NATO, afirmând totodată că această aderare a Finlandei a fost grăbită de contextul actual al războiului din Ucraina.
„Sunt tentat să spun că este poate singurul lucru pentru care îi putem mulţumi preşedintelui rus (Vladimir) Putin, pentru că, încă o dată, a grăbit ceva ce dorea să evite agresând Ucraina”, a declarat sursa citată, chiar înainte de ceremonie.
După aderarea Finlandei, Rusia nu a întârziat să vină cu un mesaj acid la adresa Occidentului, pe care îl avertizează că nu va rămâne indiferentă la noile schimbări.
„O parte din măsuri au fost deja anunțate. Ne vom consolida potențialul militar în direcția vest și nord-vest. În cazul în care forțele și echipamentele altor țări ale NATO vor fi staționate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”, a declarat adjunctul lui Serghei Lavrov, potrivit Reuters.
Secretarul general NATO dă asigurări cu privire la viitorul Suediei
După aderarea Finlandei la NATO, Jens Stoltenberg a ținut să precizeze că, deși Suediei nu i se permite încă aderarea la NATO, țara nu va fi lăsată la greu, în cazul în care va fi nevoie. Mai mult, secretarul general NATO susține că nu există posibilitatea ca Suedia să fie atacată, iar NATO să nu acționeze imediat.
„Tuturor aliaţilor le pasă de Suedia, au furnizat garanţii de securitate bilaterale, şi-au consolidat prezenţa. Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze”, subliniind totodată că „Suedia este mai aproape acum decât a fost vreodată de statutul de membru”.
Secretarul general al NATO a ținut să precizeze că, în urma aderării Finlandei la Alianţă, există beneficii de ambele părți, având în vedere că țara „are forţe armate substanţiale, capabilităţi importante, sisteme de apărare aeriană şi trupe foarte bine antrenate„, potrivit Agerpres.
Jens Stoltenberg a fost întrebat dacă îşi aminteşte câte ore a dedicat negocierilor pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, iar acesta a răspuns evaziv, adresându-le mulțumiri tuturor statelor care s-au implicat în acest process îndelungat.
„Nu contabilizez orele în acest mod, dar salut faptul că mulţi aliaţi şi oameni din multe capitale au lucrat din greu pentru a ne asigura că facem progrese”, a transmis acesta.