Jean de la Craiova, duel cu Adi Minune, de Revelion! Ce superstiții are artistul în noaptea dintre ani EXCLUSIV
Jean de la Craiova nu are nevoie de niciun fel de prezentare, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți artiști de muzică de petrecere din România. Cu o carieră de mai bine de două decenii în spate, solistul a acceptat provocarea de a se ”duela” în cântece cu nimeni altul decât colegul său de breaslă, Adrian Minune, în cadrul emisiunii de Revelion de la Antena 1, ale căror gazde vor fi, în acest an, Florin Ristei și Ilona Brezoianu.
Jean, cum arată pentru tine sărbătorile de iarnă ideale?
Sărbătorile de iarnă ideale sunt cele românești. Mirosul de cozonaci, sarmalele alea frumoase, obiceiurile mai ales, sunt diferite zone în țara noastră în care te îndrăgostești pur și simplu de obiceiuri. Bucovina, cu obiceiurile ei foarte frumoase, Ardeal, Maramureș, încolo este superb, extraordinar.
Când vezi colindătorii, când sunt foarte multe mirosuri în preajma sărbătorilor care te duc cu gândul la copilărie. Și cred că în fiecare casă se află câte un cozonac, câte o plăcințică făcută de bunica. E ceva superb, e ceva ce nu pot să descriu în cuvinte. Simți că trăiești, adică te încarci pentru anul următor.
Dar pentru tine cum vor arăta sărbătorile anul ăsta? Ce planuri ai de Crăciun și de Revelion?
Am ținut neapărat ca ziua de Crăciun să o petrec în familie. Cred că așa e frumos, așa e normal, cu bunici, cu copii, cu nepoți, cu familia. Iar de Revelion, ca de fiecare dată, sunt pe drumuri, cânt. Anul ăsta cânt în Austria, la Viena, într-o locație superbă, Casa Românească se numește foarte mare, 800 de suflete.
Toată lumea vine în familie, cu copiii, cu soția sau iubita, să mă asculte. Și sunt obiceiuri românești, pentru că eu cânt pentru români. Cu Plugușorul, cu Capra, cu Steaua, cu Sorcova, de-abia aștept, sunt nerăbdător să întâmpin aceste obiceiuri românești și în străinătate.
Ai anumite superstiții de anul nou?
Oh, da, sunt superstiții. Eu țin neapărat ca de Revelion, să porți chiloți roșii. Da, am eu o superstiție așa. Și de Crăciun să mergi pe flacăra violet, nu? Culoarea violet (râde).
Da, sunt câteva superstiții. La 12 noaptea, afară, spargi paharul de șampanie, spui o dorință, bineînțeles, începând cu sănătatea și cu apropiații tăi, să fim uniți și să scoatem melodii frumoase, în cazul meu, și cam atât.
Ești genul de persoană care de anul nou își pune o listă întreagă de obiective pentru anul următor?
Oh, da. Întotdeauna mi-am făcut, nu prea lung planul, dar lucrurile esențiale legate de meseria pe care o practic. Să scot o melodie nouă, să fac un videoclip nou, să încerc să șlefuiesc puțin stilul, să mă îngrijesc puțin.
Să vorbim puțin și despre Revelion. Vei avea atât un duel cu Adi Minune, cât și o piesă pe care o vei interpreta. Ce să aștepte cei de acasă, din partea ta?
Mă bucur că ne-au ales pe mine și pe Adrian, pentru că am reprezentat și reprezentăm în continuare acest gen muzical și l-am făcut de peste 30 de ani, cu profesionalism.
Am ținut în frâu generații și generații, să nu depășească limitele, cel puțin pe cei care au putut și care au înțeles despre ce este vorba cu acest gen muzical cu influență balcanică.
Am cântat niște melodii care au fost hituri și sunt hituri în continuare. După cum vedeți, când iese o melodie, acum mai mult de o săptămână nu ține, dar astea vor rămâne în istorie, cred, cele cântate de Adrian, o voce inconfundabilă. Bineînțeles și eu, Jean de la Craiova.
Publicul este încântat și cred că e o plăcere să ne asculte, mai ales la petrecerile lor private. Astea sunt amintiri frumoase, cu astea rămânem, să știi.
Eu înțeleg o melodie cu un text bun, adică să aibă introducere, cuprins, închiere, un text spălat, un text bun, de viață, de copii, de dragoste, de ce nu, dar cu limită și cu o dicție corectă și frumoasă.
Să o poți asculta, melodia. Și să îți rămână în cap o frază, un refren, să o poți fredona, atunci, este o piesă bună, după părerea mea.
În încheiere, un mesaj pentru cei de acasă, pentru nouă lante române.
Un mesaj pentru noi, românii de pretutindeni: să dea Dumnezeu să ne vedem sănătoși la evenimentele voastre, aveți grijă de voi, să aveți un an bun.
În primul rând, aveți grijă de sănătatea voastră, voi sunteți niște oameni norocoși, aleși de Dumnezeu, cred că ăsta este poporul ales de Dumnezeu. Românul are semnul norocului în frunte, oriunde în lumea asta.