Istoria vaccinului. Câte vieți a salvat și cum ne ajută să supraviețuim ca specie

de: Ana Chivu
18 03. 2020

Vaccinul a fost și este un subiect sensibil pentru o categorie de oameni care militează contra lui. Cu toate astea, istoria lui ne arată cum a reușit să ne păstreze ca specie și cât de important este, în special în contextul unei epidemii/pandemii.

Istoria vaccinului: Câte vieți a salvat și cum ne ajută să supraviețuim

Vaccinul reprezintă și va reprezenta un subiect întortocheat pentru o categorie de oameni care-l consideră periculos. Deisgur că s-au înregistrat multe decese sau multe probleme de sănătate care rămân pe viață din cauza unui vaccin, dar sunt prea mulți factori pentru a numi exact vinovatul. Deseori vina revine medicilor, alteori totul se petrece din cauza afecțiunilor neștiute ale pacientului, care în cele din urmă nu reacționează bine la vaccin.

Totuși, toate decesele din urma epidemiilor din Antichitate și până acum au adus în cele din urmă la concluzii științifice și la cerarea unui remediu – primul vaccin. Un lucru este cert, până și bolile copilăriei pot aduce moartea prematură a unui individ, iar pentru ca acest lucru să nu se întâmple există vaccinul. Acesta este un preparat biologic ce declașează un răspuns imun la organismele supuse vaccinării.

Istoria vaccinării: A salvat multe vieți și ne-a făcut să supraviețuim ca specie

Cine l-a descoperit?

„…Este ca atunci când apare un criminal în comunitate și poliția pleacă pe urmele sale. Dacă nu are niciun semnalment sau indiciu, fie nu prinde pe nimeni, fie operează arestări greșite. Dar dacă polițiștii ar avea o fotografie a criminalului atunci ar fi mai operativi. Asta oferă vaccinul sistemului nostru imunitar!”, arată un medic epidemiolog. Toți termenii despre remediul în cauză au fost intruduși în medicină de Edward Jenner, în anul 1796, odată cu descoperirea vaccinului înpotriva variolei. În acest context, miliarde de oameni de la o epocă la alta au fost salvați de la moarte datorită descoperirii lui Jenner.