Își vaccinează sau nu Alexandru Rafila copilul? Răspunsul pe care mulți părinți doresc să-l afle
În cursul zilei de duminică, ministrul Sănătății a vorbit despre evoluția valului cinci al pandemiei, cât și despre transmiterea accelerată a tulpinii Omicron. Întrebat dacă își va imuniza copilul, odată cu apariția serului în România pentru categoria de vârstă 5-11 ani, Alexandru Rafila a oferit un răspuns clar, fără echivoc, pe care mulți părinți ar dori să-l afle.
„Mă întreabă când urmează să facem acest lucru”
Vaccinul anti-Covid-19 pentru copii urmează să sosească în țară pe 26 ianuarie. Deși numărul infectărilor Covid-19 sunt puternic influențate de începerea școlilor și transmiterea virusului la copii, părinții sunt sceptici atunci când vine vorba de imunizarea micuților. Din păcate, potrivit specialiștilor, acest val cinci al pandemiei afectează o mare parte dintre tineri, astfel că spitalele de copii sunt în mare parte ocupate.
Alexandru Rafila a recunoscut, în direct, că acesta își va imuniza copilul anti-Covid-19, imediat ce acesta va apărea în România. Mai mult, medicul consideră acest act, ca fiind unul medical, de protecție și prevenție împotriva unei forme severe a bolii.
„Nu e vorba de curaj, e vorba de o manoperă medicală care previne o boală sau posibilele complicaţii şi nu am niciun fel de reţinere în a face acest lucru. (…) Chiar mă întreabă când îl vaccinez. Eu nu pot să-l vaccinez înainte să existe vaccin, el va fi disponibil începând cu ziua de 26 ianuarie.
Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie, l-am vaccinat şi împotriva gripei, am făcut-o şi anul trecut. Deci deja aici am o componentă pro-activă, e pregătit şi chiar mă întreabă când urmează să facem acest lucru.
Nu e nimic fenomenal, spectaculos, cred că nouă ne lipseşte foarte mult partea asta de educaţie pentru sănătate, mai ales în domeniul prevenţiei, care nu înseamnă neapărat vaccinare, sunt multe alte lucruri care se leagă prevenţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, la Prima Tv.
Vaccinarea nu oprește infectarea
În cadrul aceleiași intervenții, ministrul Sănătății a explicat care este proporția persoanelor infectate, referindu-se atât la cele nevaccinate, cât și la cele imunizate, dar totuși infectate. Potrivit acestuia, rezultatele sunt similare, astfel că, 43% dintre infectările anterioare au fost identificate în rândul persoanelor vaccinate şi 57% la cele nevaccinate.
Cu toate că procentele sunt apropiate, Alexandru Rafila atrage atenția asupra pericolului de a dezvolta forme grave, în rândul persoanelor infectate neimunizate.
„E clar că vaccinarea nu opreşte transmiterea. Am avut o proporţie clară vaccinaţi vs. nevaccinaţi. La nivel naţional, avem 41% din populaţie vaccinaţi, 59% nevaccinaţi. Proporţia de cazuri noi în ultimele săptămâni a fost 43% la persoanele vaccinate şi 57% la cele nevaccinate.
Se apropie aceste proporţii. Chiar dacă se apropie, la categoriile vulnerabile, mai ales e importantă vaccinare pentru că previne cazurile grave”, a explicat dr. Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.
Recent, managerul de la Marius Nasta a transmis avertizări similare privind efectele nefaste ale infectărilor în rândul persoanelor nevaccinate. Medicul Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă pentru cetățeni în contextul dublării cazurilor de Covid-19 de la o săptămână la alta. În concluzie, în ciuda imposibilității de a preveni o protecție absolute, persoanele care nu sunt vaccinate, riscă să dezvolte o formă gravă a bolii.