Banca Națională, obligată să repatrieze aurul. Isărescu: „BNR e independentă, nu acceptă propunerile lui Șerban Nicolae”

de: Iorgu Ianusi
16 04. 2019

Mugur Isărescu reacționează la ideea că Banca Națională va fi curând obligată de Parlament să repatrieze rezervele de aur păstrate de România la Londra.

Comisia de Buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a dat marți, 16 aprilie, aviz pozitiv pentru un proiect de lege în acest sens. Au fost depuse și amendamente.

Proiectul a fost inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae. Acesta prevede ca BNR să repatrieze aurul ținut de România în bănci din străinătate.

Replica a venit în scris de la guvernatorul Băncii Naționale. Într-o scrisoare, Mugur Isărescu, atrage atenția că, dacă propunerea va fi aprobată de Parlament, atunci vor fi încălcate mai multe prevederi din legislația europeană.

„Principiul independenței băncilor centrale este consacrat prin art. 130 din Tratatul de funcționare al Uniunii Europene. Este detaliat în rapoartele de convergență ale Comisiei Europene și ale Băncii Centrale Europene.” Mugur Isărescu

Scrisoarea lui Mugur Isărescu

Într-o scrisoare semnată de guvernatorul Băncii Centrale și prezentată de Hotnews, Mugur Isărescu atrage atenția că România riscă să intre în contradicție cu prevederile europene în domeniu.

„Banca Centrală Europeană subliniază faptul că băncile centrale naționale se bucură de independență. Este valabil în cazul acțiunilor acestora legate de deținerea și administrarea rezervelor internaționale. Așa prevede art.130 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene.” Mugur Isărescu

În document, guvernatorul BNR precizează că reprezentanții Băncii Centrale nu pot susține o asemenea propunere legislativă. Se precizează că nu pot fi acceptate integral propunerile primite de la senatorul Șerban Nicolae, unul dintre inițiatori.

„În concluzie, pe baza considerentelor arătate, precizăm ca Banca Națională a României nu poate susține propunerea legislativă (…) privind Statutul Băncii Naționale în forma adoptată de Senat. Nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la domnul senator Șerban Nicolae.” Mugur Isărescu

Cât aur păstrează România la Banca Angliei

Din totalul rezervei de aur, 61,2 tone (aproximativ 59%) sunt depozitate la Banca Angliei. Decizia păstrării unei părți din rezerva de aur în străinătate a fost luată în 1999, a precizat guvernatorul Băncii Centrale.

„Creșterea rezervei de aur a fost necesară în vederea asigurării garanției asupra solvabilității externe, a plății la termen a serviciului datoriei externe contractate, a atenuării eventualelor dezechilibre conjuncturale și temporare ale deficitelor balanței de plăți (nivel de adecvare a rezervei valutare care să acopere cel puțin trei luni de importuri), a stabilizării și consolidării monedei naționale.” Mugur Isărescu