Iron Man devine realitate. Primul costum de zbor cu turbine, brevetat de o firmă britanică -VIDEO

de: Iorgu Ianusi
17 03. 2019

Un costum „Iron Man”, similar cu cel purtat de Tony Stark (personajul din „Omul de fier”)  a obținut brevetul pentru ceea ce creatorii britanici spun că este primul „jet suit” din lume.

Acesta e prevăzut cu un sistem de zbor adaptat, cu motoare cu turbină montate pe brațele și spatele purtătorului.

Utilizează cinci turbine cu gaz care produc peste 1.000 de cai putere pentru a obține ridicarea de la sol și zborul și poate atinge viteze de 50-55 km/oră.

Cu ajutorul costumului, purtătorul poate efectua zboruri de până la opt minute la altitudine maximă de 3600 de metri.

Brevetul a fost depus de compania britanică Gravity Industries, al cărei fondator, Richard Browning, a prezentat acest costum în mai mult de 20 de țări din întreaga lume. Fost membru al Marinei Regale, Browning a crescut într-o familie cu istorie în domeniul aviaţiei și speră ca, nu peste mult timp, costumul Gravity să fie folosit în scopuri comerciale, nu doar pentru demonstrații.

Costumul este descris de creatori drept un „sistem de zbor purtabil”. În 2017, a fost trecut în Cartea Recordurilor (Guinness Book) pentru cea mai mare viteză atinsă de un costum cu motor jet controlat de corpul uman.

Richard Browning spune că firma acum speră să lanseze o serie de costume pentru utilizarea lor zbura în jurul cursurilor competitive.

„(…)Emiterea patentului reprezintă o piatră de hotar pentru Gravity, care ne va permite să continuăm să inovăm și, sperăm, să îi inspirăm pe alții.” Richard Browning

Demonstrații de zbor cu „jet suit” Gravity sunt organizate frecvent pentru a prezenta performanțele la care a ajuns costumul controlat de corpul uman. Foto: Gravity industries

Demonstrații cu Iron Man

Lansarea unor costume Gravity pentru participarea la curse în mai multe zone de pe glob este obiectivul companiei în 2019:

„Prioritatea noastră este lansarea unei serii Gravity Race la sfârșitul anului 2019, care va permite unei noi serii de piloți diferiți care îi vor pune la încercare abilitățile de zbor, concurând în echipe la curse din întreaga lume”. Richard Browning

Cu un cost estimat la 500.000 de dolari, acest „jet suit” a fost realizat prin asamnlarea mai multor componente create la imprimante 3D.

Compania care a obținut brevetul desfășoară și proiectul numit generic STEM (Știință, tehnologie, inginerie și matematică) în școlile din Marea Britanie. Richard Browning prezintă costumul asemănător celui din „Iron Man” copiilor din învățământul primar și secundar.

Fondatorul Gravity Industries, în mijlocul copiilor cărora le prezintă costumul asemănător celui din „Iron Man” în cadrul programului STEM desfășurat de companie. Foto: Gravity Industries

Dar Gravity Industries organizează demonstrații pentru un public mult mai larg, atât în Marea Britanie cât și în alte țări. Compania oferă, contra cost, prezentări ale costumului cu turbine într-un mediu controlat iar cei care vor să încerce o asemenea experiență pot îmbrăca și testa costumul.