Ireal! Cât costă trupul unui român pe piața neagră. Mafia organelor răpește oameni fără adăpost

Traficul de organe aduce mai multi bani ca traficul de droguri

S-a aflat cât costă trupul unui român, pe piața neagră a organelor. În jur de 80 de români mor anual pentru că nu ajung să facă transplant din cauză de lipsă de organe. Situația este valabilă în toată lumea, astfel că se creează o adevărată piaţa neagră, unde principale ţinte devin oamenii fără adăpost.

Cât valorează trupul unui român pe piața neagră a traficului de organe. Cine sunt țintele traficanților

S-a aflat că trupul unui român, pe piața neagră a traficului de organe, poate valora și un milion de euro. Astfel, mafia organelor nu se sfiește să răpească oameni fără adăpost pentru a le trafica organele. În anul 2010 au murit 14 persoane pentru că nu mai ajuns să facă un transplant de rinichi, scrie evz.ro. 38 de oameni au decedat din lipsa unui ficat, în timp ce 20 de români s-au stins încet pentru că nu au găsit o inimă nouă la timp.

De asemenea, alți 6 români au murit pentru că nu s-a găsit un pancreas bun care pentru a-i ține în viaţă. Acești oameni au decedat pentru că familiile lor nu au avut zeci de mii de euro să cumpere un organ de pe piaţa neagră şi și-au așteptat rândul de pe lista naţională de transplant.

Cat costa trupul unui roman pe piata traficului de organe
Cat costa trupul unui roman pe piata traficului de organe

Cât costă un rinichi pe piața neagră

Pe piaţa neagră, un rinichi, costă minimum 10.000 euro, în timp ce donarea sa pentru salvarea vieţii unui român poate fi răsplătită cel mult cu o strângere de mână.

„Dacă nu ai bani să cumperi un rinichi de pe piaţa aşa zis neagră, care e de fapt la vedere pentru că sunt anunţuri pe toate site-urile, sau să-i oferi cuiva să te bage în faţă pe listele de aşteptare, poţi spune că eşti ca şi mort”, a declarat Cristina Pavel, fiica unei femei care se află de 5 ani pe lista de aşteptare.

Una dintre ţintele preferate a celor care recoltează ilegal organe din România este reprezentată de oamenii fără adăpost. Iar cei care dorm în Gara de Nord sunt de cele mai multe ori victime.

Unei tinere i s-au recoltat ovule

„Sigur că la noi s-au mai prezentat astfel de persoane, dar nu ştim cât de reale sunt sau nu poveştile lor. Chiar şi acum avem o femeie căreia i s-a recoltat ovule”, a spus Andreea Gheorghe, coordonator la Casa Ioana, fundaţie care strânge oamenii fără adăpost de pe străzi.

Povestea oamenilor fără adăpost din Gara de Nord care vor să își vând organele a ajuns şi în paginile unui volum non-fiction, de mare succes în Anglia.

„M-a sunat într-o zi Peter James şi mi-a spus că vrea să vină în România pentru o documentare. Voia să scrie un roman despre traficul de organe. L-am dus prin Gara de Nord şi aşa a cunoscut-o pe Petrica, o tânără de 17 ani care fusese lăsată fără un rinichi”, a declarat britanicul Ian Tilling, cel care patronează Casa Ioana.

Cum i s-a furat unei tinere un rinichi

„Un rezident de la Casa Ioana, o fată de 17 ani care trăia pe străzi, fusese păcălită de un traficant de organe care îi promise o slujbă de barmaniţă în Londra, dar mai întâi aceasta trebuia să facă un control medical. Aşa i s-a spus. În timpul acestui control, i s-a făcut anestezie, iar când şi-a revenit avea urmele unei incizii chirurgicale pe o parte a corpului. În urma unei examinări medicale realizate de un doctor de la Casa Ioana, a rezultat că îi fusese scos un rinichi”, a povestit scriitorul Peter James.

„Ca fost poliţist pot spune că o mare parte din persoanele dispărute au fost posibile victime. E uşor să faci dispărut un om fără familie pe care nimeni nu-l caută”, a precizat Ian Tilling, fondatorul „Casei Ioana”, care are grijă de oamenii străzii.

Un corp sănătos valorează un milion de euro pe piața neagră a organelor

„Un corp uman sănătos valorează până la un million de euro pe piaţa neagră. Este un bun comercial atrăgător pentru traficanţi. Reţelele de crimă organizată din Columbia, părţi ale Rusiei şi câteva dintre statele sărace din Europa de Est, ca România, pot face mai mulţi bani din traficul ilegal cu părţi ale corpului uman decât din traficul de droguri”, spune scriitorul Peter James.

Conform declaraţiilor oferite de către expertul internaţional Sam Vankin, analist la „Global Politician”, unul dintre observatorii internaţionali ai fenomenului traficului de organe, ţara noastră este un furnizor important de ţesuturi umane recoltate la negru.

„Mai mult de 2.000 de cetăţeni din România şi-au vândut organele în ultimul deceniu”, este estimarea lui Sam Vaknin privind traficul cu organe din ţara noastră.

Cazuri care au ajuns în fața Justiției

În țara noastră au existat două cazuri care au ajuns în faţa justiţiei. Robert Mihaly a fost prins de autorităţi că şi-a vândut un organ ilegal. „Este vorba de cazul deţinutului Robert Mihaly, din 2005”, a declarat Sam Vaknin. Rober Mihaly a fost deţinutul din Penitenciarul Gherla care şi-a vândut rinichiul unui sârb pentru suma de 20.000 de mărci. Acesta a fost prins şi condamnat de procurori pentru trafic de organe.

Al doilea caz, neconfirmat de justiţie, l-a avut în prim-plan pe Mihai Lucan, medicul urolog de la Cluj. Un braşovean i-a făcut plângere penală pentru că i-a „furat” un rinichi în timpul unei operaţii.

Cu cât se vinde un organ în Statele Unite, Anglia sau în Europa de Vest?

”Pentru un rinichi, este vorba de 50-60.000 de euro. Pentru o inimă sau pentru un ficat necesar transplantului se poate ajunge şi la 350.000 de euro”, a declarat Peter James.

Traficul cu organe umane din România este mai intens decât în alte state?

”Principalele state implicate în traficul internaţional de organe umane sunt Columbia, India, China, Rusia şi România, despre toate aceste state am auzit în călătoriile mele de documentare”, a mai spus Peter James.

A murit vreun român după ce i s-a scos vreun organ?

”Nu. Dar în orice ţară unde au loc transplanturi de organe, mereu se pune întrebarea dacă decizia de a ţine o persoană în viaţă poate fi influenţată de potenţialul comercial al propriilor sale organe”, a specificat Peter James.

De ce își vând românii organele?

”În cazul fetei pe care am întâlnit-o la Casa Ioan, era vorba clar de un caz de totală ignoranţă, de necunoaştere. Oamenii au diferite motive. În India miresele îşi vând uneori un rinichi pentru a avea zestre. Nu văd nimic în neregulă în această privinţă. În China, organele persoanelor deţinute executate sunt vândute de către autorităţi. Am auzit şi cazuri despre studenţi care dorea să-şi vândă un rinichi pentru a-şi plăti studiile”, a mai povestit Peter James.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI