Ireal cât a ajuns să coste o noapte de cazare pe litoral în luna august. Prețurile au explodat

de: Daoud Andra
06 08. 2024

Românii care vor să petreacă un weekend sau mai multe zile pe litoralul românesc trebuie să scoată din buzunar sume considerabile. Luna august este considerată vârf de sezon, iar prețurile au explodat, atât la cazare, cât și la mâncare și la șezlonguri. Peste 100.000 de turiști sunt așteptați în weekend pe litoral, în ciuda prețurilor mari.

Cât costă cazarea pe litoral, în luna august

August este considerat vârful de sezon estival la români. Mii de conaționali își programează concediul în ultima lună de vară, mai ales dacă merg la mare, pentru că în august apa este cea mai caldă, iar vremea este stabilă. Și prețurile sunt însă cele mai mari în această lună.

Dacă în iunie și în septembrie, la început și la final de sezon, găsești cazare la prețuri pentru toate buzunarele și programe precum ”litoralul pentru toți”, în luna august lucrurile stau complet diferit. Cu toate acestea, în fiecare weekend gradul de ocupare este mare, iar la jumătatea lunii, când este și liberul legal de Sfânta Maria și românii își pot lua o mini-vacanță, sunt așteptați peste 100.000 de turiști pe litoral.

La fel ca în fiecare an, prețurile din nordul litoralului, respectiv în stațiunile Mamaia și Năvodari, sunt mai mari decât cele din sud. O noapte de cazare aici, la un hotel de 4 stele, costă între 400 și 800 de lei. La costurile legate de cazare se adaugă cele cu masa și cele de pe plajă.

Cea mai convenabilă variantă de cazare

În ceea ce privește mesele, turiștii care vor să ia prânzul sau cina la terase sau restaurante în regim a la carte trebuie să scoată din buzunar aproximativ 100 de lei de persoană, la fiecare masă, pentru mâncare și băutură. Închirierea șezlongurilor costă câteva zeci de lei pe zi, în funcție de plajă, dar poate ajunge și la peste 100 de lei pentru un singur șezlong, în unele zone ale litoralului.

Cea mai accesibilă variantă de cazare la mare rămâne cea la un apartament în regim hotelier. La blocurile construite în nordul litoralului, închirierea unui studio sau a unui apartament poate ajunge să coste și de 2-3 ori mai puțin decât la hotel, în aceeași zonă, pe noapte. Diferența, față de hotel, este că nu e inclus micul dejun.

O altă variantă accesibilă este campingul. Românii care sunt fanii vacanțelor la cort pot petrece câteva zile pe litoral, în camping, la costuri minime față de hotel. Cu doar câteva sute de lei, în funcție de zona aleasă, turiștii pot achita șederea în camping.