Iran intervine în război. Avertisment de ultimă oră dat către SUA și Israel

de: Ștefan R. Apostol
22 10. 2023

Conflictul dintre armata israeliană și gruparea Hamas a atras și alte forțe din Orientul Mijlociu. În timp ce SUA trimite trupe în ajutorul statului israelit, Iran intervine în război, transmițând un avertisment de ultimă oră dat către SUA și Israel.

SUA și aliații săi își intensifică eforturile pentru a preveni războiul

Războiul dintre Israel și Hamas ar putea să se extindă în întreaga regiune. SUA, precum și celelalte cancelarii occidentale, alături de statele arabe din Orientul Mijlociu acționează în aceste zile ca urmare a temerilor că o invazie a Fâșiei Gaza de către forțele israeliene ar putea determina Iranul să intre în conflict.

Citește despre: Veste de ultimă oră în războiul din Israel. Raidul prin care au fost eliminați mai mulți ‘teroriști’

Conflict dur în Fâșia Gaza, între Israle și gruparea Hamas

Statele Unite au avertizat Iranul în ultimele zile, prin intermediul unor discuții pe canale secundare”, cu privire la riscurile unei escaladări, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, duminică.

Jake Sullivan a spus că SUA nu pot exclude ca Iranul să intervină fie direct, fie prin intermediul Hezbollah, grup de miliție cu sediul în Liban pe care îl sponsorizează. În tot acest timp noul guvern al Israelului a promis să elimine Hamas și a mobilizat 300.000 de rezerviști înaintea unui atac terestru major.

În condițiile în care ostilitățile se concentrează în jurul enclavei blocate din sudul Israelului, SUA au cerut Qatarului să ia măsuri referitor la milițiile Hezbollah să nu deschidă un al doilea front al războiului.

Vezi și: SUA, mesaj categoric pentru Hamas, în războiul cu Israel: ‘Trebuie imediat’

Informațiile aveau să fie furnizate, tot astăzi, de o sursă din interiorul grupului de negocieri. Dar, deși s-au deschis canale de negocieri cu Qatar-ul, Liban și Iran, ministrul de externe iranian transmite un avertisment de ultimă oră dat către SUA și Israel.

Iran intervine în război cu un avertisment de ultimă oră dat către SUA și Israel

Surprinzător și de neimaginat până la acest moment extrem de tensionat, Qatar a devenit un canal vital pentru conversațiile dintre SUA și alte națiuni și are o influență deosebită în acest caz, deoarece găzduiește biroul politic al Hamas.

Guvernele regionale se unesc pentru a încerca să oprească extinderea conflictului, iar pentru Kuweit, există o teamă uriașă că Iranul se va implica, au declarat surse apropiate negocierilor diplomatice.

Află și: Patru români au murit în războiul din Israel. MAE: Un al doilea cu dublă cetățenie este dat dispărut UPDATE

Dar, în presa arabă a apărut declarația ministrului iranian de externe, asta însemnând că Iran intervine în război, și nu oricum, ci într-un mod extrem de dur, cel puțin la nivel declarativ pentru moment.

Conform surselor de presă, ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian a decis să transmită un un avertisment de ultimă oră dat către SUA și Israel, acesta declarând că:

„Astăzi, regiunea este un butoi de pulbere. Aş dori să avertizez Statele Unite şi regimul-marionetă israelian că, dacă nu pun imediat capăt crimelor împotriva umanităţii şi genocidului din Gaza, orice este posibil în orice moment şi regiunea va deveni incontrolabilă.

În următoarele ore, orice acțiune preventivă împotriva regimului sionist este posibilă.”, a declarat, în timpul unei conferinţe cu omologul său sud-african Naledi Pandor, la Teheran, Hossein Amirabdollahian.

”Orice acțiune împotriva regimului sionist este posibilă.” – Hossein Amirabdollahian

Iran nu recunoaște statul Israel din 1979

Declarația oficialului iranian vine după ce, în urmă cu nici 48 de ore, Iranul anunța că va interveni direct în conflict, iar același Hossein Amirabdollahian declara că ar putea fi vorba de atacuri preventive îndreptate împotriva Israelului, deși nu există granițe între cele două state, dar Iordania este unul din aliații iranienilor, iar atacurile de granița dintre cele două ar putea determina Iranul să reacționeze.

Citește și: Războiul din Israel, periculos pentru economia României. Cât a ajuns să coste un gram de aur după startul conflictului

Mai trebuie reamintit un alt aspect, extrem de important, și anume că, după Revoluția iraniană din 1979, noul guvern condus de Khomeini a adoptat o politică de ostilitate față de Israel.

Este momentul în care Iranul a retras recunoașterea Israelului ca stat și a întrerupt toate legăturile diplomatice, comerciale și de altă natură cu Israelul, referindu-se la guvernul acestuia ca fiind ”regimul sionist” și la Israel ca fiind ”Palestina ocupată”.