ÎPS Teodosie generează o nouă controversă. De câte ori ar trebui să aibă soții relații intime? Ce a spus despre rugăciunile persoanelor care fumează

de: Andrei Simion
04 08. 2024

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a generat din nou controverse cu declarațiile sale. Arhiepiscopul Tomisului a afirmat la Radio Dobrogea că „soții să aibă maximum două întâlniri intime pe săptămână”, subliniind că un cuplu, chiar și unul căsătorit, nu ar trebui să facă din plăcere un scop al vieții.

În cadrul emisiunii de la Radio Dobrogea, ÎPS Teodosie a precizat că soții nu ar trebui să facă din plăcerea trupească un scop al vieții și că ar trebui să aibă un număr limitat de relații intime.

„Dacă e post, deloc”

„Să nu facă soții din plăcere un scop al vieții. Nici canoanele nu îngăduie o întâlnire intimă între soți în fiecare zi, ci de două ori pe săptămână, dacă nu sunt sărbători și dacă e post, deloc. Avem șapte săptămâni înainte de Paști, șase săptămâni înainte de Crăciun, două săptămâni în postul acesta, avem sărbători și atunci, iată, nu sunt plăceri, oamenii trebuie să se abțină și chiar uită de aceste momente pentru că sunt concentrați pe rugăciune, pe comuniunea cu Dumnezeu. Chiar au fost familii care trăiau în abstinență și doar pentru a se naște copiii se întâlneau foarte rar.”

ÎPS Teodosie spune că rugăciunile fumătorilor „nu prea se iau” în considerare

Arhiepiscopul Tomisului a mai afirmat că rugăciunea unei persoane care fumează „nu prea se ia” în considerare, deoarece „fumatul este păcat împotriva firii”, conform relatărilor News.ro.

Întrebat la emisiunea „Dialog duhovnicesc” dacă rugăciunea este valabilă în cazul fumătorilor, ÎPS Teodosie a răspuns:

„Nu prea se ia. Sfinții Părinți sunt categorici: fumatul este păcat împotriva firii. Acestea-s cele mai mari păcate, cele împotriva firii. De aceea, lăsați-vă de fumat!” El a menționat că a ajutat, prin discuții, mai mulți fumători să renunțe la acest viciu și și-a exprimat dorința de a vorbi personal cu credinciosul care a adresat întrebarea, pentru a-l „ajuta”.