Ion Iliescu, mărturisiri neașteptate despre execuția soților Ceaușescu. Detalii nebănuite care au ieșit la iveală după 30 de ani

de: Alexandra Chivu
27 12. 2019

A fost dorit, urât, aclamat, o soluție pentru unii și o povară pentru ceilalți. Ion Iliescu a făcut mărturisiri despre execuția soților Ceaușescu, deasupra cărora mulți români susțin că s-a înclinat în vremurile apuse. Detalii după 30 de ani.

Ion Iliescu, mărturisiri neașteptate despre execuția soților Ceaușescu

Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944 și în Partidul Comunist Român în 1953 unde a avansat în carieră devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR. În timpul Revoluției, Iliescu și o parte a disidenților politici au constituit Frontul Salvării Naționale, care a preluat puterea cu sprijinul forțelor armate conduse de Gen. Stănculescu. Iliescu a fost recunoscut ca lider al FSN și , prin urmare, al autorității provizorii a statului până la alegerile din 1992.

Ion Iliescu în 1976 împreună cu Elena Ceaușescu

Calitatea de lider provizoriu a statului a fost recunoscută și de Consiliul Frontului Salvării Naționale care s-a constituit ulterior din membrii FSN si a partidelor noi create. Sunt multe de zis despre ce făcea fostul președinte atunci. Revenind la nucleul faptelor de la acea vreme, anume moartea soților Ceaușescu, mulți încă își pun nenumărate întrebări. Cum a fost de fapt? Numai cei care au fost implicați știu. Din spusele lui Iliescu, însă, a ieșit numai atât:

”Era unica soluție de a ieși din această dramă și tragedie pentru toți”

„E adevărat, din punct de vedere rațional, ar fi fost bine să avem o situație normală, să se constituie un tribunal, în condiții firești care să judece în liniște și cu o anumită distanță. Numai că situația era dramatică în țară. Nu aveam timp de așa ceva. De acea acțiunea rapidă și organizarea judecății lui Ceaușescu, în condițiile de atunci, unde erau ei (la Târgoviște). A fost o necesitate pentru a curma pierderile de vieți omenești, s-a și văzut că după proces și execuție au încetat toate confruntările militare. Decizia a fost corectă. Și era unica soluție pentru a ieși din această dramă și tragedie pentru toți”.

De asemenea, fostul lider al statului a menționat că singurele sale măsuri la procesul și execuția dictatorilor „țineau doar de condițiile de improvizație în care acționam. Asta e altceva, dar în același timp ni s-a impus această situație și s-a dovedit până la urmă calea de ieșire dintr-o situație dramatică în care era țara. Dovadă că imediat după proces au încetat orice fel de confruntări și am putut să ne organizăm altfel viața”.