Ion Iliescu, audiat la domiciliu în dosarul Mineriada. Gestul făcut de procurori odată ajunşi la locuinţa fostului preşedinte

de: Ștefan R. Apostol
26 04. 2024

Astăzi este o zi importantă în economia audierilor în dosarul Mineriadei din 1990, și anume că Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu, motivația fiind vârsta și starea de sănătate.

Astăzi, Ion Iliescu, audiat la domiciliu în dosarul Mineriada

După ce pe 16 aprilie era semnată solicitarea Parchetului General privind redeschiderea dosarsului, Procurorul General anunța și audierile celor cercetați în dosar, și anume Petre Roman, Gelui Voican Voiculescu și, implicit, a fostului președinte Ion Iliescu.

Dacă în cazul primilor doi se știu deja acuzațiile, publicate într-un comunicat de către Parchetul Genral al României, în cazul lui Ion Iliescu nu s-au enunțat niciun fel de acuzații, ci daor stabilirea unei audieri, în cursul acestei zile.

La ora la care scriem procurorii sunt deja la locuința fostului președinte, în vederea începerii audierii acestuia în dosarul Mineriadei din 1990, evenimente la care a fost direct implicat, Iliescu fiind, de fapt, cel care cerea ajutorul minerilor conduși de Miron Cosma, pentru a înăbuși protestele studențești din Piața Universității din 13-15 iunie.

Sunt 13 persoane acuzate de „crime împotriva umanității”

Conform noului rechizitoriu din dosar, procurorii vorbesc despre crime împotriva umanității, iar puși sub acuzare, la acest moment, sunt deja 13 persoane în acest dosar, aceștia fiind Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu.

Cu toate astea, în comunicatul de ieri nu apar la niciun punct numele lui Ion Iliescu, deși în rechizitoriul inițial inclusiv acesta era acuzat de aceleași fapte.

Gestul făcut de procurori odată ajunşi la locuinţa fostului preşedinte

Așa cum spuneam, în această dimineață echipa de procurori care au stabilit procedura de audiere, au ajuns la locuința fostului lider FSN, iar jurnaliștii aflați în fața imobilului au putut vedea și gestul făcut de procurori odată ajunşi la locuinţa fostului preşedinte. Conform acestora, procurorii au ales să intre în locuință printr-o intrare laterală, și nu peintrarea principală.

Rămâne de văzut care vor fi concluziile acestei audieri și, în cele din urmă, dacă procurorii vor decide să continue sau nu urmărirea penală pe numele fostului președinte în dosarul Mineriadei din iunie 1990, având în vedere vârsta acestuia, de 94 de ani, precum și problemele de sănătate pe care acesta le are în acest moment.

Ce anunță procurorii în comunicatul de ieri

În baza noilor dovezi aduse în rechizitoriu, pe 15 aprilie procurorii au emis un comunicat prin care sunt aduse la cunoștință numele persoanelor ce vor fi urmărite penal în dosarul Mineriadei, și așa cum precizam, principalii acuzați sunt Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu:

„Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale, față de:

– Roman Petre, la data faptelor, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României,

-Voiculescu Gelu-Voican, la data faptelor, viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României,

– Măgureanu Virgil, la data faptelor, director al Serviciului Român de Informații,

– Sârbu Adrian, la data faptelor consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu”, se arată în comunicatul emis ieri.