Ion Iliescu a explicat ce s-a întâmplat în ziua în care au fost primele alegeri de după Revoluție
Ion Iliescu a venit cu lămuriri în privința alegerilor din 20 mai 1990, la 30 de ani de la Revoluție. „Nu a fost Duminica Orbului. România trebuia să rămână o democrație funcțională.”
Ion Iliescu, despre ziua în care au fost primele alegeri de după Revoluție
Primele alegeri libere din România au împărțit țara în adepții celor care mâncaseră salam cu soia și susținătorii celor care își puneau speranța în partidele istorice, renăscute după căderea comunismului. Pe 20 mai, românii și-au ales președintele după ce au văzut la televizor, în premieră, confruntarea celor trei candidați: Ion Rațiu, Radu Câmpeanu și Ion Iliescu.
Pentru primul exercițiu electoral de după căderea regimului comunist, românii au avut o misiune foarte grea. Buletinele de vot au numărat 32 de pagini. Ziua votului a coincis cu ”Duminica Orbului”, o conincidență ironizată și astăzi de opozanții lui Iliescu.
- 15 milioane de români (86% din electorat) au votat atunci, iar Iliescu a câștigat cu 85% din primul tur
„Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată”
Fostul șef de stat a scris miercuri pe blogul personal că evenimentul nu a fost Duminica Orbului, ”cum place unora să spună”, și că România trebuie să rămână, ”așa cum și-au dorit cei care au votat în 20 mai 1990”, o democrație funcțională.
„La trei decenii de la alegerile din 20 mai 1990, ele rămân un eveniment care-și are locul în cartea de istorie a României moderne, fiind primele cu adevărat libere, după o serie de regimuri mai mult sau mai puțin autoritare, care au implicat și limitarea dreptului de vot pentru multe categorii sociale.
Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice , specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă.
Alegerile din 20 mai 1990 au fost kilometrul zero al evoluției democrate a României. Nu a fost totul perfect, nu au mers lin toate lucrurile. Dar programul enunțat atunci, în lunile care au precedat alegerile, a unit națiunea în jurul unui proiect strategic, cel al integrării europene și euro-atlantic. Ne-am atins obiectivele, pentru că am crezut în ele. Sper să găsim din nou un proiect, care să unească, în actualele condiții, națiunea și să întărească democrația”, a scris Iliescu.