Iohannis „fluieră în biserică”: de ce n-o să fie la sfințirea Catedralei
La sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului o să fie prezenți circa 2.000 de invitați oficiali. Klaus Iohannis e marele absent. Președintele a zis și de ce.
Iohannis, președintele României, va fi absent de la slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului din 25 noiembrie. Iohannis a zis pas evenimentului printr-o scrisoare.
„Preafericirea Voastră, Vă mulţumesc pentru calda invitaţie de a participa la ceremonia de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. Din păcate, din motive care ţin de agenda europeană, nu voi putea lua parte la evenimentul de duminică, 25 noiembrie 2018. Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte.
Participarea Patriarhului Ecumenic Sanctitatea Sa Bartolomeu I, împreună cu ierarhi ai Bisericilor ortodoxe surori, arată legătura profundă care ne uneşte în spiritul credinţei şi al valorilor creştine pe care Biserica le cultivă în societate”, a transmis Iohannis, conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Şeful statului a precizat însă că „ridicarea Catedralei Naţionale a fost posibilă printr-un efort susţinut al Bisericii Ortodoxe Române şi al credincioşilor. Acest locaş de rugăciune ne aduce împreună într-unul dintre cele mai importante momente pentru poporul român: celebrarea Centenarului Marii Uniri”.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis îi primeşte, sâmbătă, de la ora 10.30, la Palatul Cotroceni, pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă şi pe Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Anunțul e oficial și a venit de la Administraţia Prezidenţială.
Cât costă Catedrala cât un „monstru” arhitectural
Suma totală: 121 de milioane de euro. Banii au venit de la Guvern, Primăria București, dar și de la primăriile tuturor sectoarelor din București (fără sectorul 4). Guvern – 82 de milioane de euro. Primăria București – 18 milioane de euro. Primăriile sectoarelor 1, 2 și 5 – peste șase milioane de euro fiecare.
Cum a mințit Biserica? BOR a spus că au fost alocate 110 milioane de euro – 75% sunt bani publici. N-a dat însă mai multe detalii. Asta înseamnă că banii publici reprezintă circa 83 de milioane de euro. Realitatea e însă cu totul alta și e mult mai costisitoare.