Investiții trase pe dreapta: de ce amână Petrom să scoată gazele din Marea Neagră

de: Ciprian Ioana
03 05. 2019

România dispune de resurse impresionante de gaze în Marea Neagră, descoperite de giganții din domeniu OMV Petrom și Exxon. Numai că, deocamdată, cele două companii amână începerea producției.

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din sud-estul Europei, amână investiția de câteva miliarde de lei în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Compania invocă mediul legislativ actual, care nu ar oferi premisele necesare.

Anunțul a fost făcut odată cu publicarea rezultatelor financiare pe primul trimestru din acest an.

De ce amână Petrom investiția privind producția gazelor din Marea Neagră

OMV Petrom arată cu degetul către politice fiscale ale statului. Ordonanța 114, cea care practic bloca investițiile din domeniul energiei, i-a făcut pe petroliști să facă un pas înapoi. Guvernul a revenit ulterior și a modificat actul normativ printr-o altă ordonanță – OUG 19.

Numai că, în continuare, compania petrolieră e sceptică.

„Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagra dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”.
Comunicat Petrom

La sfârșitul lui martie, Guvernul a modificat Ordonanța 114, în urma consultărilor cu companiile din domeniu. Chiar și așa, impactul financiar în cazul investiției din Marea Neagră este de 40 de milioane de euro.

„Considerăm că Ordonanța de Urgență nr. 19 reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ 40 milioane euro”.
Comunicat Petrom

Petrom arată că toate aceste schimbări legislative făcute de Guvern o obligă să vândă gazele la un preț plafonat de 68 de lei/MWh. În aceste condiții, investiția pentru începerea producției în Marea Neagră s-ar putea dovedi ineficientă. Cu alte cuvinte, compania se plânge că bagă bani, dar nu realizează profit.

OMV Petrom a înregistrat un profit net de 1,15 miliarde de lei în primele trei luni ale anului. E cu 35% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Producţia de hidrocarburi, în special cea de gaze naturale a scăzut, dar OMV Petrom a produs mai multă energie electrică şi și-a sporit vânzările de carburanţi.