Învățătorii din Franța amenință cu greva după ce Ministerul Educației a decis ca toți copiii din clasele primare să dea Evaluări Naționale

de: Daoud Andra
15 09. 2024

Schimbările din învățământ i-au făcut pe învățătorii francezi să amenințe cu greva, în a doua săptămână de cursuri. Dascălii nu sunt de acord cu decizia Ministerului Educației ca toți elevii de la ciclul primar să dea Evaluări Naționale, în fiecare an școlar.

Dascălii francezi amenință cu greva

Noul an școlar a venit cu schimbări importante în mai multe țări din Europa. Ministerul Educației din Franța a decis ca toți elevii de la ciclul primar, de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a, să fie evaluați la final de an prin testări de tip Evaluare Națională. Decizia i-a nemulțumit pe învățători, care spun că este o modalitate de control ce nu ține cont de specificul fiecărei clase.

Dascălii au protestat, după ce ministra demisionară a Educației, Nicole Belloubet, a anunțat că toți elevii din ciclul primar vor da Evaluări Naționale începând de anul acesta. Până acum, doar elevii de la clasa I și clasa a III-a dădeau astfel de evaluări la final de an, în ciclul primar de învățământ.

”Evaluările Naționale vor fi generalizate la școala primară – toți copiii vor avea testări, introducem deci și la clasa a II-a și la clasa a IV-a. Sunt instrumente prețioase pentru profesori căci completează testele profesorilor de la clasă. Ca toți elevii să progreseze trebuie să cunoaștem precis ce au achiziționat și nevoile lor și să punem în aplicare pedagogii diferențiate”, a anunțat Nicole Belloubet, potrivit Edupedu.ro.

Mesajul transmis de sindicate

La două săptămâni de la începerea anului școlar, sindicatele din educație au transmis un comunicat în care profesorii și-au spus punctul de vedere. Reprezentanții dascălilor au transmis că:

”Multiple cercetări în științele educației au arătat că cele mai benefice evaluări pentru elevi sunt cele administrate de profesorii sau profesoarele elevilor, pe care le construiesc ei înșiși sau ele însele în clasă. Evaluările construite de Minister, din contră, sunt departe de practicile de la clasă și provoacă un efect de stigmat asupra elevilor”, se arată în comunicat, potrivit aceleiași surse.

Până anul acesta, elevii din Franța dădeau Evaluări Naționale în clasele I, a III-a, a V-a și a IX-a. Începând cu anul școlar 2024-2025, aceste teste se dau anual. O altă schimbare pe care a implementat-o Ministerul Educației începând de anul acesta a fost interzicerea telefoanelor mobile în mai multe licee din țară. Experimentul ar urma să fie extins la nivel național în viitor, în funcție de rezultate, au mai transmis autoritățile din Franța.