Învârtită cu mere, rețeta bunicii de care nu poți să te saturi. Cât trebuie să stea la cuptor ca să iasă rumenă și crocantă
Învârtita cu mere este o prăjitură extrem de delicioasă, care îmbină aluatul fraged cu aroma intensă a merelor caramelizate. Acest preparat este ideal pentru orice ocazie, indiferent că este vorba de o zi obișnuită sau de o sărbătoare. Cât trebuie să stea la cuptor ca să iasă rumenă și crocantă, dar și multe alte sfaturi utile puteți găsi în rândurile de mai jos.
Preparare învârtită cu mere. Sfaturi utile pentru un desert delicios
Există nenumărate preparate delicioase în bucătăria tradițională românească, iar învârtita cu mere se numără printre cele mai apreciate. Acest minunat desert îmbină savoarea merelor cu textura fragedă a aluatului. Este foarte ușor de preparat și perfect pentru a fi savurat alături de cei dragi. Haideți să aflăm împreună care sunt ingredientele de care avem nevoie și cum se preparată cea mai bună învârtită cu mere.
Ingrediente
Umplutură:
- 4 mere mari (aproximativ 500 – 600 g)
- 80 g zahăr tos (plus 1 lingură zahăr pudră pentru servire)
- 50 g unt
- 30 ml zeamă de lămâie
- 1 lingură scorțișoară măcinată.
Aluat:
- 350 g făină
- 1 ou
- 100 ml apă călduță
- un praf de sare
- 50 ml ulei (plus 50 ml pentru uns tava și stropit foile).
Învârtită cu mere – Mod de preparare
Înainte de toate ne vom ocupa de prepararea umpluturii. Asta pentru că va avea nevoie de timp să se răcească. Așadar, spălăm bine merele și le dăm prin răzătoarea cu ochiuri mari. Apoi, amestecăm merele cu zahărul ros și zeama de lămâie. Într-o tigaie, călim amestecul la foc potrivit, până când sucul lăsat de mere se evaporă. Luăm tigaia de pe foc, adăugăm untul și scorțișoara și amestecăm bine. Lăsăm apoi umplutura să se răcească.
Într-un bol, amestecăm oul, apa, uleiul, sarea și 300 g de făină. Frământăm bine până când obținem un aluat moale, elastic și care nu se lipește de mâini. Acoperim aluatul cu folie alimentară și lăsăm să se odihnească vreme de 15 – 20 de minute.
Scoatem aluatul pe masa pudrată cu făină și îl împărțim în nouă părți egale. Apoi, fiecare parte o întindem în foaie subțire, pudrând din când în când dedesubt și deasupra. După ce le-am întins, foile se așază una peste alta, având grijă ca aceste să fie pudrate între ele cu făină.
Coacere
Încingem cuptorul la 170 de grade și pregătim o tavă rotundă cu diametrul de aproximativ 20 cm, iar pe aceasta o vom unge cu puțin ulei. Foile de aluat vor fi grupate câte trei, unse între ele cu ulei. Mai precis, așezăm pe masă prima foaie, o ungem cu ulei, așezăm peste ea a doua foaie și o ungem și pe aceasta. Peste cea de-a treia foaie vom pune 1/3 din umplutura răcită.
Procedăm la fel și cu celelalte foi, apoi le rulăm. Cele trei suluri le încolăcim în tavă, asigurându-ne că toată suprafața tăvii este acoperită. Dacă sulurile sunt prea scurte, putem să mai tragem puțin de ele pentru a le întinde. În schimb, dacă sunt mai scurte le vom înghesui.
Ungem învârtita cu puțin ulei și o dăm la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. După ce prăjitura s-a rumenit frumos, fără să fie arsă, o scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcească. Învârtita cu mere se servește pudrată cu puțin zahăr pudră.