Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2022. Prima sărbătoare din postul Crăciunului. Este dezlegare la pește
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2022 este sărbătorită pe data de 21 noiembrie. În popor, această sărbătoare mai este denumită și Vovidenia. De asemenea, este prima sărbătoare din postul Crăciunului.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2022
Sărbătoarea Maicii Domnului în Biserică este închinată aducerii la templu a Fecioarei Maria de către părinții săi, Ioachim și Ana. Intrare Maicii Domnului în Biserică reprezintă, de fapt, începutul vieții petrecute în sfințenie a Fecioarei Maria. Aceasta a fost adusă la templu la doar 3 ani.
Este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Nașterii Domnului și este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Totodată, în această zi din post este dezlegare la pește, vin și ulei.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 21 noiembrie. De această sărbătoare sunt legate multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu strictețe de către creștini. De asemenea, există și anumite restricții în această zi.
Tradiții și obiceiuri
În această zi, există o tradiție care spune că fetele trebuie să meargă la o fântână cu o lumânare albă în mână, pentru a-și afle ursitul. Atunci când cântă cocoșul, fecioarele se așează pe marginea fântânii și pot vedea, în luciul apei, chipul ursitului.
La sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, copiii pun crenguțe de măr în vase cu apă. Acestea trebuie să fie ținute la lumină și căldură pentru a înmuguri și pentru a înflori. Ele sunt folosite mai apoi în noaptea de Anul Nou, drept sorcove.
De asemenea, o altă tradiție spune că trebuie să aprindem lumânări pentru copiii nebotezați și pentru cei morți, pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume. În această zi, bătrânele iau din livadă o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere și una cu 7 alune. Acestea se pun în cămară pentru a se proteja de friguri tot anul.
Conform credinței populare, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, cerurile se deschid și oamenii pot înțelege graiul animalelor . Totodată, este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea dorințelor și pentru sănătate lor și celor dragi.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești la Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Preasfântă Fecioară, Preacurată Maică Născătoare de Dumnezeu, Îţi mulţumesc că ne eşti şi nouă Mamă Bună, Iubitoare şi Grabnic Ajutătoare! Îţi mulţumesc pentru toate icoanele Tale făcătoare de minuni şi pentru tot Harul care se revarsă prin ele! Îţi mulţumesc Măicuţă pentru toate comunicările Tale sfinte, pentru sănătate, pentru ajutor, pentru grija Ta de Mamă Iubitoare faţă de noi toţi! Îţi mulţumesc că nu ne laşi pradă celui rău, ci ne aperi şi ne acoperi sub Sfânt Acoperământul Tău!
Iartă-mă, Măicuţă pentru multele mele păcate şi Te rog ajută-mă să mă pocăiesc pentru toate greşelile mele din această viaţă! Îţi mulţumesc că Te rogi pentru noi şi că duci rugăciunile noastre la Bunul Dumnezeu, ca să ne ajute să trecem din viaţa aceasta la viaţa veşnică! Îţi mulţumesc Măicuţă că Te rogi pentru întoarcerea la credinţă a celor din familia mea, dar şi a celor care-L caută pe Dumnezeu şi încă nu L-au găsit! Îţi mulţumesc Măicuţă pentru grija Ta de Mamă, pentru iubirea Ta sfântă şi pentru tot ajutorul Tău! Şi eu Te iubesc, Te preamăresc şi Îţi mulţumesc pentru toate! Amin!
Citește și: Ziua Morților sau Luminația. Când se sărbătorește și de ce obicei trebuie să ţii cont