Interzisă din cauza tatălui preot și forțată să-și schimbe numele. Drama neștiută a poetei Ana Blandiana

de: Ionuț Vieru
24 04. 2024

Ana Blandiana este poetă, figură politică și o eseistă renumită. Invitată în cadrul podcastului „Altceva” cu Adrian Artene, a mărturisit în exclusivitate care este povestea pseudonimului ei. Poeta a trăit o adevărată dramă.

Ana Blandiana, pseudonim născut de teama regimul comunist

Distinsa poetă a vorbit deschis despre trecutul ei din perioada comunistă și drama pe care a trăit-o. Ana Blandiana a fost nevoită să își schimbe numele sau să aștepte patru ani pentru a primi permisiunea de a se înscrie la facultate. O perioadă a lucrat ca și ucenic de zidar.

Toate acestea s-au întâmplat după instaurarea regimului Comunist în România. Tatăl ei, Gheorghe Coman, era preot ortodox în acea perioadă și considerat, pe nedrept, „dușman al poporului”.

„Ana Blandiana a fost un joc, aveam un joc sui generis de colegi, prin clasa a opta, a noua, am făcut un concurs de pseudonime și Blandiana, satul mamei și numele unui castru roman de pe deal, de deasupra satului, am pus Ana ca rimă la Blandiana și am câștigat concursul de pseudonime.

Iar după aceea, când s-a înființat revista „Tribuna”, din Cluj, care era o revistă mai descuiată și am trimis toți versuri acolo, atunci m-am gândit că dacă trimit cu numele meu nu am nicio șansă, deoarece tata era închis și am semnat cu Ana Blandiana, dar nu mi-a folosit la prea mult, pentru că a apărut o poezie, am debutat, dar a apărut și un denunț că sub pseudonimul Ana Blandiana se ascunde fiica unui dușman al poporului”, a povestit celebra scriitoare în podcastul lui Adrian Artene.

„Am făcut versuri înainte să știu să scriu”

În cadrul aceluiași podcast, celebra poetă a povestit cum a învățat să scrie și să citească. Imita fiecare poet pe care îl citea. „Am crescut așa de la Poeții Văcărești, trecând prin Grigore Alexandrescu pentru care am o mare admirație, până la Eminescu, Blaga și așa mai departe, până când am ajuns la mine însămi”.

„Am făcut versuri înainte să știu să scriu. De foarte mică, nu știu exact, trei ani, patru ani. Mă urmăreau și se speriau pentru că stăteam și vorbeam singură.

N-aș zice că sunt o mare fană a suprarealismului, eu am terminat faza asta până la cinci ani, după aceea am devenit mai rațională. După care am învățat să citesc și am început să scriu imitând pe fiecare poet pe care îl admiram”, a povestit Ana Blandiana.