Interdicția de la alegerile 2024 de duminică, 9 iunie. Ce trebuie să știi înainte să mergi la vot

de: Ștefan R. Apostol
05 06. 2024

Mai sunt 4 zile până când românii vor fi chemați să voteze la primele alegeri din acest an, din cele 4. Pe 9 iunie vor avea loc alegerile locale, cumulate cu cele europarlamentare. În acest context BEC a decis să adopte o hotărâre care aduce și interdicția de la alegerile 2024 de duminică, 9 iunie. În comunicatul emis de BEC se explică și ce trebuie să știi înainte să mergi la vot.

Alegeri 2024. Pe 9 iunie vor avea loc alegerile locale, cumulate cu cele europarlamentare

Așa cum avea să fie stabilit în calendarul alegerilor din 2024, duminică, 9 iunie, românii vor pune ștampila pe buletinele de vot pentru alegerile locale și europarlametare.

Pentru scrutinul la locale, vor vota pentru primarii de sector și Primarul General la nivelul Capitalei, și pentru cei din restul țării, precum și pentru consilierii locali.

În ceea ce privesc alegerile europarlamentare va exista un singur buletin de vot cu candidații fiecărui partid aflat în cursa electorală pentru funcția de europarlamentar.

În cursul acestor zile premergătoare acestor scrutinuri, Biroul Electoral Central (BEC), a emis mai multe hotărâri privind modul de organizare al acestora, inclusiv cel al modului în care se vor publica modelele afișului de conștientizare, în care se precizeză că:

„În ziua alegerilor, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare asigură expunerea la loc vizibil, în încăperea în care este organizată secţia de votare„ a afişului”, se arată în hotărâre.

BEC a adopătat interdicția de la alegerile 2024 de duminică, 9 iunie

În afară de asta, conform comunicatului BEC, s-a adoptat și o hotărâre conform căreia apare și interdicția de la alegerile 2024 de duminică, 9 iunie, adresată în mod direct celor care-și vor îndeplini dreptul la vot.

Concret, hotărârea BEC spune că toți cei cu drept de vot nu vor avea voie să fotografieze cu telefonul mobil sau orice alt echipament, buletinele de vot, odată intrați în cabina de vot.

Dreptul la vot al persoanelor transgender

Un alt aspect, regăsit în hotărârile luate de Biroul Electoral Central, este cel al modului în care se va interacționa cu persoanele transgender, demers făcut la solicitarea Asociației ACCEPT, pentru alegerile din 9 iunie 2024, astfel fiind emis și un comunicat pe această temă.

„Ca urmare a informaţiilor eronate apărute în spaţiul public în legatură cu circulara nr. 1786C/BEC2024 prin care a fost comunicat birourilor electorale de circumscripţie, la solicitarea Asociaţiei ACCEPT, «Îndrumarul privind interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral», realizat de aceasta, în virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) face următoarele precizări: Alegerile democratice reprezintă principala modalitate de celebrare a drepturilor fundamentale ale omului.

Un proces electoral organizat în condiţii democratice presupune respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dintre care reamintim libertatea de exprimare şi informare, dreptul de asociere, adunare şi mişcare, dreptul de a înfiinţa liber partide politice şi de a candida la funcţii publice, precum şi absenţa discriminării şi asigurării egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei aparţinând grupurilor minoritare de orice gen, cărora statul trebuie să le protejeze libertatea de acţiune fără intimidare şi presiune”, arată BEC, în comunicatul de presă.

Peste 18 milioane de români cu drept de vot, conform AEP

Într-un comunicat emis recent de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la finalul lunii mai erau înregistrați 18.978.908 români cu drept de vot, iar conform instituției, numărul a crescut cu 12.297 de persoane de la ultima informare publică dată la finalul lunii aprilie a.c.

De cealaltă parte, AEP a anunțat și care este numărul românilor aflați în diaspora cu drept de vot. Astfel că, din datele publicate reiese că la ceastă oră sunt 959.987 de români cu domiciliul într-o altă țară.

Calendar alegeri 2024 în România

  1. Alegeri europarlamentare în România – 9 iunie 2024
  2. Alegeri locale în România – 9 iunie 2024 (comasate cu cele europarlamentare)
  3. Alegeri prezidențiale în România – turul 1 – 8 septembrie 2024, turul 2 – 22 septembrie 2024 (varianta preferată de premier)
  4. Alegeri parlamentare în România – 8 decembrie 2024