Întâlnirea inedită dintre Ceaușescu și Ilie Năstase. Maurer către ”Nasty”: ”Pleacă dracului de aici!”

de: Alexandra Chivu
14 07. 2019

Au trecut mai bine de 40 de ani de când Ilie Năstase făcea magie pe teren, dar unele lucruri au rămas la fel. A rămas în memoria oamenilor pentru performanțele sale, a iubit femei care poate l-au defăimat ori ridicat moral, cert este că, de-a lungul anilor, Năstase a adunat povești. Comoara cu care călătorește acum peste tot a dezvăluit-o într-un interviu.

Prima întâlnire dintre Ceaușescu și Ilie Năstase

Datorită performanțelor sale istorice, Ilie Năstase a avut norocul să călătorească, să mănâce ce dorește, să fie alături de oameni importanți și să îi cunoască pe oficialii vremurilor de mult apuse. Și, tocmai pentru că a apucat să trăiască și în eternitate, căci vremurile de atunci au făcut destul rău cât să poată fi considerate astfel, și în veac, viața contemporană scurgându-se rapid, Năstase a adunat povești. Într-un interviu acordat ”Weekend Adevărul”, tenismenul a dezvăluit câte un pic despre securiști și prima întâlnire cu Ceaușescu. Întrebat despre familia Ceaușescu, Năstase a omis în primă fază răspunsul, amintind de Gheorghe Maurer.

„Relaţii foarte bune am avut cu domnul Gheorghe Maurer. De când eram mic. Aveam 6-7 ani şi eram copil de mingi când Maurer juca tenis cu fratele meu. Maurer era ministru de Externe pe atunci. Îmi dădea zece lei ca să-i aduc mingile. Îi plăcea tenisul, dar se enerva rău. Când greşea o minge, arunca racheta peste gard. Peste gard era un depou şi mă trimitea: „Ilie, fugi şi adu-mi racheta până nu mi-o fură cineva“. Era un om bun. M-a ajutat să-mi aduc prima maşină din Germania, Fiatul de care v-am spus – 3.000 de mărci am dat pe el. M-a scutit de vamă”, a povestit sportivul.

Maurer către ”Nasty”: ”Pleacă dracului de aici!”

Deși a ocolit la prima vedere întrebarea, tot a trebuit să povestească despre prima întâlnire dintre el și Ceaușescu, care a avut loc la fostul Consiliu de Miniștri al partidului Comunist Român, cu ocazia decorării tenismenului de dictator, cu Ordinul Muncii Clasa 1. „Mi s-a s-a spus că, după ce primesc decorația, trebuie să spun: «Slăvesc Republica Socialistă România!». M-am conformat! După încheierea momentului festiv am ciocncit cu toții un pahar cu șampanie.

Datorită performanțelor sale istorice, Ilie Năstase a avut norocul să călătorească, să mânce ce dorește, să fie alături de oameni importanți

Ceaușescu aflat în fața mea mi-a spus: «Măi, flăcăule! Îmi place de tine. Te urmăresc la turneele de tenis. Ești talentat. Ne reprezinți cu cinste, dar eu am văzut pe buzele tale că mai scoți așa câte-o înjurătură românească… ».(…)Ioan Gheoerghe Maurer, care era lângă mine, a înghețat. M-a lovit cu piciorul și mi-a spus printre dinți: «Pleacă naibii de-aici…». Cu domnul Maurer chiar mă înțelegeam excelent. Aveam o relație deosebită. Și eu, și Țiriac am învățat multe de la dânsul ”, a mai povestit Ilie Năstase.