Insula paradis de lângă București, locul mai puțin cunoscut de orășeni. Atrage străinii ca un magnet FOTO

de: Andrei Simion
04 10. 2024

În 1987, regimul comunist anunța cu mândrie finalizarea lucrărilor la „Complexul Turistic Lebăda” într-un interval de doar doi ani. „Lebăda” era concepută să devină simbolul de excelență al turismului din București. Acest hotel de 4 stele, dotat cu finisaje de lux realizate exclusiv în România Socialistă, era amplasat într-un cadru idilic, pe insula lacului Pantelimon, și se adresa în special turiștilor străini, „oaspeților din afaceri”.

Insula paradis de lângă București

Biserica din centrul ansamblului Mănăstirii Sf. Pantelimon a fost distrusă cu ajutorul deținuților, care erau împinși de milițieni. Pe locul fostei Mănăstiri-Spital “Sf. Pantelimon” au fost ridicate noi construcții, iar unele dintre clădirile vechi au fost restaurate și păstrate, respectând stilul arhitectural al vechiului complex, construit de Domnitorul Grigore Ghica al II-lea în două etape, între 1733-1735 și 1748-1753. Biserica Sf. Pantelimon a fost demolată cu forța, iar sicriul Domnitorului a fost scos din lăcașul său și lăsat o noapte în aer liber. De asemenea, tezaurul și altarul străvechiului lăcaș au fost împrăștiate în alte biserici din București.

În 2004, Biserica Ortodoxă Română a recăpătat terenul fostei Mănăstiri-Spital Sf. Pantelimon, primind de la statul român, fără plată, clădirile Complexului Turistic de 4 stele Lebăda, construit în anii ’80. „Începând din 2014, Complexul Lebăda găzduiește Centrul Cultural-Misionar Familia și Casa Sfântul Pantelimon, unde au loc activități cultural-educative și social-pastorale axate pe botez și căsătorie, dedicate familiei creștine în general.”

Hotelul Lebăda a fost construit și mobilat cu materiale premium

La acestea se adăugau un turn de belvedere cu 90 de trepte, un teren de tenis dotat cu tribună, o popicărie cu două piste, o sală de jocuri electronice, un parcaj pentru 40 de mașini și 20 de rulote, precum și un ștrand cu plajă de iarbă și nisip, care avea și funcții de club nautic. „Pe lângă meritele constructorului A.C.M 3, nu putem să nu exprimăm recunoștință pentru contribuția semnificativă a altor unități economice din București, printre care I.P.A Carpați, I.C.M.C.M. Cooperativa „Mobilă și Tapițerie”, „Horticultura 1 Mai” și altele.”

„Când s-au înălțat aceste superbe clădiri albe ce-ți amintesc de un mic castel din veacuri trecute? Numai cu vreo doi ani în urmă, pe această insulă mai erau doar niște ziduri înnegrite, surpate de vreme, dar mai ales de cumplitul cutremur din 1977. Iar acum, iată, între aripile de liniște ale Lacului Pantelimon și penajul verde-argintiu-ruginiu al pădurii de toamnă se înalță, cu o bine temperată eleganță, zidurile albe ale Complexului Turistic Lebăda. În jur: turnul cel mare, cu clopotniță și bolți largi, înăuntrul zidurilor groase, ca de cetate-scări largi, placate cu marmură, holuri și coridoare suprapuse, covoare moi și draperii bogate, uși din lemn lăcuit în alb, având mânere din bronz greu, ferestre înalte”, Ziarele anului 1988, sursa simplybucharest.ro.