„Insula de aur” de lângă România care este aproape părăsită. Trebuie s-o vizitezi, parcă ești în Caraibe
Ai auzit vreodată despre „insula de aur” de lângă România care este aproape părăsită? Are o istorie ce se întinde pe durata a mii de ani. Puțini turiști au auzit despre ea, însă. Peisajele de aici îți taie pur și simplu respirația. FOTO
„Insula de aur” de lângă România
Aproape de România, la circa 15 kilometri sud de Creta, în Marea Libiei, stă ascunsă o insulă aproape părăsită, cu o istorie lungă și interesantă ce se întinde pe durata a mii de ani. Nu este deloc mare ca suprafață, având doar aproximativ 6 kilometri pătrați și o lungime de 7 kilometri. Este cunoscută drept „Insula de aur”, datorită frumuseții sale sălbatice.
Insula Chrissi sau Gavdos, fiindcă despre ea este vorba, are plaje exotice și un nisip care strălucește la propriu pe absolut tot litoralul, de unde și denumirea de „Insula de aur”. Nu a fost întotdeauna părăsită, însă istoria sa poate fi asociată mai degrabă cu natura decât cu oamenii.
Istoria tumultoasă a „insulei de aur”
În timpul perioadei antice, insula Chrissi a fost locuită de către anticii minoici. Aceștia au dezvoltat aici terenuri agricole. Cercetătorii au descoperit în teritoriu mai multe ruine ale așezărilor minoice timpurii, printre care s-au numărat și un mic palat și numeroase morminte.
În perioada romană, insula Chrissi a fost folosit drept punct de oprire pentru navele comerciale ce se îndreptau către Marea Mediterană. La vrema respectivă, a fost locuită în mod constant, reprezentând un punct de importanță strategică pentru controlul și administrarea traseelor comerciale din zonă.
În timpul Evului Mediu, lucrurile s-au schimbat. „Insula de aur” a intrat sub stăpânirea Imperiului Bizantin și a Republicii Veneține. În secolele XVIII și XIX, a devenit loc de refugiu pentru contrabandiști, tocmai datorită faptului că era (și este) destul de izolată și greu accesibilă.
Mai târziu, a fost ocupată de trupele germane, care au construit buncăre și tunuri de coastă pentru a proteja zona. Potrivit unor voci, structurile militare încă pot fi văzute pe insulă și în ziua de astăzi.
Trebuie să vizitezi și tu insula Chrissi
Dincolo de istoria sa tumultoasă, „insula de aur” din apropierea țării noastre reprezintă o atracție deosebită pentru turiști. Plajele sale sunt pur și simplu magice, apa cristalină și natura, în forma sa cea mai sălbatică, reușind să creioneze un cadru parcă rupt din povești. Nu e nevoie să vă spunem noi mai multe, fiindcă imaginile din galeria FOTO vorbesc de la sine.
În prezent, insula Chrissi, de o frumusețe răpitoare, face parte dintr-un parc ai cărui reprezentanți se ocupă de conservarea florei și a faunei specifice teritoriului. Cu toate acestea, în mare măsură a rămas neamenajată, oferind turiștilor o oază de liniște. Dacă nu ai ajuns niciodată aici, trebuie neapărat să iei în considerare această destinație pentru următoarea vacanță.