Înșelătoria nouă care lasă românii fără banii economisiți. Atenție mare dacă primiți acest mesaj, nu reacționați!

de: Ștefan R. Apostol
09 06. 2021

Odată cu evoluția internetului au apărut și diferite modalități de înșelătorie. Mulți oameni ajung victime ale metodelor ingenioase de înșelătorie dezvoltate de hackeri. Cea mai nouă metodă, despre care specialiștii spun că a luat amploare, este cunoscută sub numele de „Sextortion”.

Evoluția fraudei prin e-mail

Noi tactici și tehnici utilizate de hackeri pentru deturnarea informațiilor apar de la o zi la alta. Specialiștii în securitate spun că devin din ce în ce mai evoluate, în raport direct cu evoluția tehnologiilor. Așa cum se întâmplă întotdeauna din păcate, hackerii continuă să-și îmbunătățească metodele de deturnare ilegală a informațiilor oamenilor.

Acest lucru determină, de asemenea, companiile să dezvolte modalități noi și mai eficiente de securitate a e-mailurilor, precum și în alte domenii ale securității cibernetice.

Evoluția fraudei prin e-mail  este principala cauză a îmbunătățirilor de securitate. Campaniile de hacking împotriva organizațiilor țintă, cu scopul de a infecta victimele și de a fura date, au crescut în ultimii ani.

„Sextortion”, o altă metodă de a înșela oamenii

Recent publicația Malwarebytes a anunțat un raport despre o nouă serie de campanii de înșelătorie de „Sextortion” cu Bitcoin. Escrocheriile „Sextortion” sunt trimise prin e-mail, anunțându-vă că v-au înregistrat videoclipuri de pe camera dvs. web efectuând acte sexuale în privat.

Ulterior vă solicită să le plătiți suma în Bitcoin pentru a păstra videoclipul, care nu există, privat. Acest tip de șantaj, denumit „Sextortion”, a devenit destul de popular de la mijlocul anului 2018. Escrocii  folosesc frecvent adrese de e-mail falsificate sau inventate pentru a-și contacta țintele. Campaniile anterioare i-au vizat pe cei cu parole de cont compromise, și alte grupuri vulnerabile. În acest caz, experții consideră că aceste e-mailuri au vizat adresele de e-mail la nivel global.

„Sistemul tău a fost compromis. Am efectuat o captură video a ecranului iar în cealaltă parte un videoclip pornografic care a fost deschis de dumneavoastră. Pot vedea întreaga listă de contacte din telefon.

Dacă doriţi să evitaţi consecinţele, atunci transferaţi 1.300 de dolari. Aveţi la dispoziţie 50 de ore. Gândiţi-vă la reputaţia dumneavoastră” , sună unul astfel de mesaj trimis de hackeri, spun cei de la Malwarebytes.com.

Într-o astfel de situație, specialiștii în securitate cibernetică recomandă schimbarea parolelor. Luați în considerare utilizarea unui manager de parole pentru a vă ajuta să creați și să stocați parole mai complicate pentru dvs.

Utilizați întotdeauna autentificarea cu mai mulți factori pentru a adăuga un pas suplimentar de securitate. Majoritatea companiilor cu prezență online au acest lucru, deci folosiți-l pe deplin.

Cel mai importat este să nu plătiți escrocul, ci să anunțați autoritățile.  Dacă ați primit un e-mail de tip „Sextortion” la locul de muncă, anunțați departamentul IT. Nu ezitați să raportați acest lucru autorităților pentru a putea lua măsuri cât mai urgente.