Insectele care îi terorizează pe români. Substanțele chimice nu funcționează împotriva lor

de: Ștefan R. Apostol
03 08. 2021

Din ce în ce mai multe specii de insecte apar și în România. Unele dintre ele ajung să ne invadeze locuințele și ne pot dăuna grav. Cunoscute sub numele de insectele „tigru”, ploşniţele dantelate, spun specialiștii, au ajuns la un număr considerabil de mare în România. Din păcate, mai spun aceiași specialiști, nu există niciun insecticid eficace împotriva acestor dăunători.

Ploşniţele dantelate au invadat întreaga Europă

Ploșnițele dantelate sun micii paraziți care se hrănesc cu sângele oamenilor și animalelor, de fapt nu sunt originare din America de Nord. Se crede că au fost aduse mai întâi pe continent fie de exploratori, fie de pelerini.

Unele surse indică faptul că ploșnițele dantelate, cunoscute sub numele de insectele „1tigru”, care au afectat Europa, Asia și Africa de mii de ani, au venit mai întâi în America de Nord împreună cu Cristofor Columb și echipajul său.

Alte surse sugerează că paraziții erau pasageri pe diferitele vapoare care veneau din America. Potrivit cărții „Biodiversitatea insectelor”, treisprezece tipuri diferite de insecte și paraziți care erau comune în Anglia, dar necunoscute Americii de Nord, au fost introduse pe continent înainte de anul 1800. În ultimii ani, biologii spun că Europa a cunoscut un noul val de invazii cu ploșnițele dantelate, și că nu există deocamdată niciun insecticid care să aibă eficacitate împotriva acestor mici paraziți.

România invadată de ploșnițele dantelate

Ca în fiecare an, mai ales în perioadele mai călduroase, aceste insecte apar din ce în ce mai mult. Conform unor avertizări venite de la Institutul de Cercetări Biologic din Cluj, ploșnițele dantelate se regăsesc din ce în ce mai mult în aproape toate regiunile. Cercetătorul Adrian Ruicănescu, de la ICB Cluj, spune că „există o isterie apropo de ploşniţele dantelate, numite hilar de unii „tigri”.

„Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale.

În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să „zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană.”, spune Adrian Ruicănescu într-o postare pe Facebook.

Același cercetător spune că înțepăturile ploșnițelor dantelate suunt foarte dureroase. În același timp pot provoca complicații la persoanele înțepate. Înmulțirea acestor insecte nu poate fi oprită pentru moment cu niciun fel de insecticid, iar soluțiile în privința eradicării acestora nu prea sunt.