Înscrieri clasa pregătitoare 2023, când se afișează listele

de: Ionuț Vieru
11 06. 2023

Este important pentru părinți să cunoască din timp calendarul pentru înscrieri clasa pregătitoare 2023. Când se afișează listele și ce condiții pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, aflați în rândurile următoare.

Înscriere clasa pregătitoare 2023. Care este calendarul complet

Calendarul pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023 a fost modificat recent, a informat Ministrul Educației. Potrivit reprezentanților ministerului, au fost trimise către inspectoratele școlare noul calendar de înscriere.

„A fost trimisă către inspectoratele școlare județene/al municipiului București nota Ministerului Educației nr. 1382/DGIP/2023 privind modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2023-2024.”

Prin urmare, pe data de 26 mai, Ministerul Educației a anunțat faptul că a fost modificat calendarul pentru clasa pregătitoare 2023, iar listele copiilor vor fi afișate până pe data de 12 iunie. De asemenea, este de menționat că reprezentanții Ministerului Educației nu au anunțat că o să fie modificat din nou calendarul.

Noile modificări ale calendarului de înscriere vin ca urmare a grevei generale din învățământ. Ziua de 7 iunie a fost a a zecea zi de grevă generală în școli. Protestele au început pe 22 mai, iar zilele de 1-2 și 5 iunie au fost libere legale în sectorul public.

Citește și: Înscrieri creșă și grădiniță 2023. Actele necesare pentru dosar, data-limită de depunere și model de cerere tip

Potrivit Ministerului Educației, până pe data de 12 iunie, aceasta fiind prima etapă de înscriere, vor avea loc următoarele:

  1. „procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  2. repartizarea, la școala de circumscripție, a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la altă școală decât școala de circumscripție și nu au fost repartizați din lipsă de locuri și care au exprimat această opțiune în cererea de înscriere;
  3. afișarea, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratelor școlare a listei copiilor înmatriculați și a numărului de locuri libere.”

Când va avea loc a doua etapă de înscriere la clasa pregătitoare

Cei care nu au reușit să-și înscrie copiii în prima etapă, mai au șansă să facă acest lucru în a două etapă, care va decurge după cum urmează.

  • În perioada 13-16 iunie, vor avea loc:
  1. depunerea/transmiterea cererilor-tip de înscriere, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la această etapă;
  2. validarea cererilor de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.
  • În perioada 19 iunie – 10 iulie vor avea loc:
  1. procesarea cererilor de înscriere, la nivelul unității de învățământ, în limita locurilor rămase libere;
  2. afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Cererile părinților copiilor care nu au fost încă înscriși vor fi soluționate în perioada 1-8 septembrie, a mai precizat Ministerul Educației.

Citește și: Materiile care se studiază la clasa pregătitoare. Orarul și programul elevilor

Acte necesare pentru înscrierea la clasa pregătitoare

  • Cerere-tip de înscriere (tip) – disponibilă în momentul începerii procesului de înscriere;
  • Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului;
  • Copie şi original – certificatul de naştere al copilului;
  • Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul);
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice.