Înmormântarea unei fetițe, interzisă de către Biserică timp de 66 de ani. Care este motivul halucinant

Înmormântarea unei fetițe, interzisă de către Biserică timp de 66 de ani. Care este motivul halucinant
Micuța primește în sfârșit o înmormântare după 66 de ani

În urmă cu 66 de ani o mică comunitate din Sicilia, Italia, avea să fie zguduită de o dramă. Era o după-amiază rece, pe 6 ianuarie 1955, când Lucia Mantione, poreclită Luciedda, și-a părăsit casa pentru a cumpăra o cutie de chibrituri. Fata nu s-a mai întors acasă, iar  mama ei a căutat-o ore întregi. Ceea ce avea să descopere și, ulterior, să se întâmple a devenit o adevărată dramă.

Lucia Mantione și drama unei familii sărace din Sicilia

În acea după-amiază rece din 6 ianuarie 1955, Lucia Mantione nu s-a mai întors. Cadavrul ei a fost găsit pe 9 ianuarie într-o fermă la 1 km de Montedoro. Autopsia a confirmat că a fost sugrumată în timp ce se lupta cu atacatorul. În acea seară, tatăl ei, miner de sulf, a bătut la ușa lui Don Vito Alfano, preotul paroh din Montedoro, pentru a aranja înmormântarea Luciei. Preotul a refuzat, citând o lege catolică care interzicea înmormântarea celor care au murit de o „moarte violentă”.

O explicație a acestei decizii, dată de reprezentanții Bisericii Catolice a fost că era un vechi principiu care se aplica în principal persoanelor care s-au sinucis. Numai că anchetatorii declarau la acel moment că Lucia Mantione nu s-ar fi sinucis, ci ar fi fost omorâtă.

„Cu toate acestea, unii preoți au extins acest principiu la cei care au fost uciși violent. Există câteva exemple ale acestei aplicații în secolul al XIX-lea.

Ideea absurdă din spatele acesteia a fost că dacă ai fi ucis cumva ai fi făcut ceva greșit. Unii preoți credeau că o moarte violentă a îndepărtat acea persoană de comunitatea religioasă.”, a spus părintele Francesco Stabile, fost profesor de teologie la Universitatea din Palermo și expert în istoria bisericii.

Timp de câteva săptămâni, poliția a investigat crima, intervievând sătenii și încercând să reconstruiască ultimele ore ale Luciei, dar mulți s-au temut să vorbească. La început, ancheta s-a centrat pe un rezident în vârstă cu antecedente penale, o cale care a fost curând abandonată.

Interdicția bisericii și înmormântarea modestă

Bănuiala era că ucigașul micuței Lucia Mantione, de doar 13 ani, era un aristocrat bogat. Deși ancheta nu a fost elucidată, având dovezile modului în care fetița a decedat, Biserica Catolică timp de 66 de ani, prin aplicarea unui principiu arcan, a interzis înmormântarea.

Lucia Mantione a primit o înmormântare modestă fără slujbă într-un mic teren din cimitirul din Montedoro. De fapt, autoritățile italiene și biserica au închis cazul la moartea fetei, dar sătenii nu au uitat niciodată.

„Povestea Lucia a fost transmisă de-a lungul generațiilor. Când eram copii, ne duceam la cimitir pentru a pune flori proaspete pe mormântul Luciei.

Amintirea ei nu a fost uitată, nici măcar pentru cei care nu au cunoscut-o niciodată.”, a spus Renzo Bufalino, primarul din Montedoro.

Locuitorii din Montedoro nu au renunțat

În urmă cu câțiva ani, Federico și Calogero Messana, doi frați care erau colegi cu Lucia, au deschis un blog în amintirea ei și au început să strângă o serie de articole și declarații din momentul dispariției sale.

Federico a scris o lungă scrisoare către episcopul provinciei, Caltanissetta, cerându-i să intervină în favoarea acordării Luciei înmormântarea religioasă corespunzătoare care i-a fost refuzată.

„Și-a cerut scuze pentru ceea ce s-a întâmplat atunci și a spus că va face tot ce-i stă în putință pentru a aduce cazul în atenția superiorilor săi”.

Punctul de cotitură a venit recent când procurorii din Caltanissetta au redeschis cazul, exhumând corpul Luciei și încercând să extragă ADN-ul. Potrivit zvonurilor, la locul crimei au fost găsite obiecte care ar fi putut conține urme ale ADN-ului criminalului, chiar dacă părea puțin probabil după atât de mult timp.

Locuitorii din Montedoro nu au pierdut timp în a profita de acest moment. Au presat biserica după aproape șapte decenii pentru a-i acorda fetei o înmormântare corespunzătoare.

Lucia Mantione primește în sfârșit o înmormântare după 66 de ani

Miercuri, prima persoană care a pus mâna pe sicriul Luciei a fost Maria Lucia Mantione, nepoata Luciei în vârstă de 64 de ani și una dintre puținele ei rude rămase. Ea îi poartă numele, chiar dacă nu a cunoscut-o niciodată. Femeia a venit la Montedoro pentru a participa la înmormântare.

„Tatăl meu, care era fratele Lucia, a suferit enorm. Din cauza durerii lor, au părăsit Montedoro și au imigrat în nord.

Dar în fiecare zi, până au murit, au vorbit despre Lucia. Nu mi-am imaginat niciodată că voi fi aici 66 de ani mai târziu la înmormântarea ei.”, declara Maria Lucia Mantione, conform TheGuardian.

Cei 1.500 de locuitori ai săi așteptaseră acest moment timp de mai bine de jumătate de secol. Miercurea trecută s-au adunat sute în rugăciune solemnă în biserica satului în jurul unui mic sicriu alb, sicriul micuței Lucia Mantione.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI