Înlocuitorul sănătos al zahărului. Îl recomandă chiar şi medicul Vlad Ciurea: „O variantă superbă”
Medicul Vlad Ciurea a dezvăluit care este înlocuitorul sănătos al zahărului la care pot apela persoanele iubitoare de dulce pentru a-și satisface pofta, dar și pentru a-și proteja organismul de toxice. Un produs pe care, cel mai probabil, îl ai deja acasă, este „o variantă superbă” de a înlocui zahărul rafinat.
Diferența dintre zaharurile adăugate și cele naturale
Într-o intervenție televizată, profesorul doctor Vlad Ciurea a vorbit despre importanța conștientizării impactului zahărului asupra sănătății. Este esențial să facem diferența între zaharurile adăugate și zaharurile naturale din alimente precum fructele și legumele.
Fructele și legumele conțin apă, fibre și diverși micronutrienți. Zaharurile naturale sunt sigure pentru organism și nu pun în pericol sănătatea consumatorilor. Nu la fel se poate spune însă, despre zahărul adăugat, principalul ingredient din dulciuri, care abundă în multe alimente procesate.
„Aici este o problemă! Trebuie să spun adevărul”
Cele mai comune zaharuri adăugate sunt zahărul de masă obișnuit (zaharoză) și siropurile cu conținut ridicat de fructoză. Pentru o bună sănătate, se recomandă evitarea alimentelor ce conțin zaharuri adăugate, care pot provoca dependență, mai ales în cazul celor mici.
„Aici este o problemă! Îmi pare foarte rău, dar trebuie să spun adevărul. Zahărul rafinat este toxic, un drog pentru creier. Mai ales că dă și adicție. Dacă cel mic a dat de prăjituri dulci și lucruri însiropate, pline de zaharuri, foarte greu se lasă de ele. Și foarte greu îl ducem spre lucrurile mai apropiate”, a atras atenția Vlad Ciurea într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Cum alegi înlocuitorul sănătos al zahărului rafinat, pentru a-ți satisface pofta de dulce
Profesorul doctor a recomandat consumatorilor să opteze pentru alternative sănătoase la zahăr, în așa fel încât să își satisfacă și pofta de dulce, dar să își protejeze și organismul uman de substanțele toxice. Astfel, Vlad Ciurea a propus drept înlocuitor al zahărului mierea de albine sau ciocolata neagră.
„Mierea de albine este absolut superbă! Pledez și pentru ciocolată, ciocolată non-însiropată, ciocolată cât mai neagră, cât mai seacă. Este foarte bună pentru creier. Acea amărăciune este foarte bună. Toate acestea sunt elemente foarte bune pentru creier”, a spus Vlad Ciurea.
Mierea este bogată în nutrienți și antioxidanți, are proprietăți antibacteriene și poate juca un rol important într-o dietă echilibrată. Beneficiile pe care acest aliment le are asupra organismului uman sunt cunoscute. Pe de altă parte, și ciocolata amară vine la pachet cu avantajele sale.
Consumul moderat de ciocolată neagră cu un conținut ridicat de cacao poate furniza antioxidanți și minerale esențiale organismului uman și poate oferi o anumită protecție împotriva bolilor de inimă.