Ingredientul surpriză de 2 lei din rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea. Le schimbă radical gustul, ies mult mai aromate

de: Daoud Andra
11 11. 2024

Sarmalele sunt, fără îndoială, un preparat clasic în bucătăria românească, prezent pe mesele de sărbătoare și în reuniunile de familie. Fiecare bucătar adaugă o notă personală acestei rețete tradiționale, iar chef Sorin Bontea folosește un ingredient aparent simplu, dar care transformă gustul sarmalelor. Acest ingredient, ușor de găsit și ieftin, adaugă un parfum subtil preparatului și intensifică aromele celorlalte ingrediente.

Rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată de porc (poate fi și amestec cu vită, pentru o textură mai fermă)
  • 100 g orez
  • 2 cepe medii, tocate mărunt
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • Sare și piper după gust
  • Cimbru uscat
  • Frunze de varză murată
  • 3-4 frunze de dafin (ingredientul cu rol special)
  • Ulei (aproximativ 2 linguri)
  • 500 ml suc de roșii
  • Apă sau supă de carne (aproximativ 1 litru)
  • Afumătură (opțional)

Mod de preparare

Începeți prin a căli ceapa tocată mărunt. Puneți o tigaie pe foc mediu, adăugați puțin ulei și căliți ceapa până devine translucidă. Acest pas va intensifica gustul și va adăuga o dulceață subtilă umpluturii de sarmale.

Într-un bol mare, adăugați carnea tocată, ceapa călită, orezul (clătit în prealabil și scurs), pasta de tomate, sare, piper și cimbru. Frunzele de dafin vor adăuga o notă distinctă de aromă, dar vor fi adăugate printre sarmale, atunci când vor fi puse la fiert. Amestecați bine toate ingredientele, astfel încât aromele să se îmbine armonios.

Spălați frunzele de varză murată pentru a îndepărta excesul de sare. Dacă sunt prea mari, tăiați-le în bucăți potrivite pentru rularea sarmalelor. Luați câte o lingură de umplutură și puneți-o pe o frunză de varză. Împăturiți frunza astfel încât umplutura să fie complet acoperită și să nu se desfacă în timpul fierberii. Procedați la fel până terminați toată compoziția.

La baza oalei, puneți un strat de varză tocată și câteva frunze de dafin. Așezați sarmalele în oală, în straturi, adăugând câteva frunze de dafin între straturi pentru o aromă mai intensă. Turnați sucul de roșii și apă sau supă de carne peste sarmale, până când acestea sunt complet acoperite. Lichidul va ajuta sarmalele să fiarbă uniform și să absoarbă aroma mirodeniilor.

Puneți oala la foc mic și lăsați sarmalele să fiarbă timp de aproximativ 2-3 ore. Pentru a obține cele mai fragede și aromate sarmale, Sorin Bontea recomandă fierberea lentă, pentru ca aromele să se dezvolte și să pătrundă bine în carne. Verificați periodic să nu scadă lichidul prea mult și completați cu apă sau supă, dacă este necesar. Sarmalele pot fi pregătite și la cuptor, la foc mic.