Ingredientul special pe care îl puneau femeile de la țară în găluște. Le făcea pufoase și mult mai gustoase, acum este rar folosit

de: Ionuț Vieru
19 07. 2024

Supa de găluște este foarte delicioasă, iar pentru mulți dintre noi reprezintă gustul copilăriei. Bunicii aveau o rețetă specială, iar secretul constă în prepararea găluștelor. Foloseau un ingredient special.

Secretul celor mai bune găluște

Supa de găluște nu lipsește din meniul nostru iarna sau atunci când suntem răciți. Cea mai bună supă cu cele mai gustoase găluște este preparată după rețeta bunicilor, care foloseau un ingredient special.

Multe dintre rețetele din ziua de astăzi nu conțin unt, dar în trecut era de bază în rețeta de supă cu găluște. Iată cum faceți cea mai delicioasă supă de găluște. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • o găină
  • ceapă
  • 50 gr de unt
  • 100 gr de griș
  • un ou
  • sare
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

Începem prin a pune carnea la fiert, iar în momentul în care începe să clocotească adăugăm sare, după gust. După, trebuie să scăpăm de spuma care s-a format și apoi va trebui să adăugăm și ceapa.

Lăsăm toată compoziția la fiert timp de 3-4 ore, iar mai apoi vom scoate carnea și ceapa și vom mai adăuga apă rece.

Pentru a face delicioasele găluște, se freacă untul și se adaugă oul, sarea și grișul, iar când supa clocotește, se ia o lingură din compoziția de găluște și se pune în supă. Finalul va fi delicios și îți va aduce aminte de gustul copilăriei. Poftă bună!

Reţeta lui Chef Sorin Bontea de supă de găluşte

Pentru aceasta veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • pui
  • ceapă
  • țelină
  • păstârnac
  • morcov
  • 2 ouă
  • griș
  • pătrunjel
  • sare și piper
  • praf de copt

Chef Sorin Bontea a decis să împărtășească rețeta lui de supă de găluște pe canalul său de Youtube. Rețeta nu este deloc dificilă.

„Care este cea mai populară supă a noastră? Eu cred că este cea cu găluște, așa că o să vă arăt cum fac eu această rețetă. Ingredientele sunt simple. Cum zice românul, asta-i tot.

Am pus puiul la fiert, dar ce-am făcut înainte? L-am fiert 2-3 minute în altă oală, după care l-am spălat și îl pun din nou la fiert, ca să iasă supa curată. Puiul este gata, acum adaug și legumele tăiate în bucăți mari, pentru că oricum le voi scoate. Le las să fiarbă la foc mic și pun și toate cotoarele de pătrunjel în ea

Am ouăle și praful de copt, pe care-l amestec cu grișul, ca să nu facă cocoloașe. Batem ouăle bine, punem griș și amestecăm. Cu cât facem compoziția mai tare a găluștelor, cu atât ele vor trage mai multă supă și riști să rămâi fără zeamă. Consistența trebuie să curgă din tel și o las 5 minute, ca să se umfle grișul.

Între timp, scot carnea și legumele din supă, dacă vreți, puteți curăța cărnița și să o lăsați în supă, și cu morcovul la fel. Ideea este că supa nu trebuie să fiarbă, când punem găluștele.

Le facem mai mari, cu o linguriță. Îi pun capac, când termin, la foc foarte mic, să se gătească foarte bine. Miroase așa de bine. Se vede că găluștele sunt pufoase, nici nu trebuie să le mai gust. E foarte bună” a explicat chef Sorin Bontea.