Ingredientul special pe care îl pun bucătarii greci în sosul tzatziki. Secretul ca să iasă dens și gustos
Dacă ați călătorit vreodată în Atena, este imposibil să nu fi remarcat gustosul sos tzatziki. Este una dintre mâncărurile clasice grecești. Ea a fost, însă, preluată de-a lungul timpului și modificată în diverse bucătării din lume. Astfel, puține persoane mai știu cum se prepară tradiționalul sos tzatziki. Iată care este adevăratul secret al sosului tzatziki!
Adevăratul secret al sosului tzatziki
Dacă ești pasionat(ă) de bucătăria grecească, cu siguranță ai căutat mult timp rețeta perfectă pentru sosul tzatziki autentic. Aceasta a fost modificată de foarte multe ori astfel încât doar bucătarii greci mai cunosc rețeta autentică a sosului cu pricina. Există un secret care face toată diferența între preparatul tradițional și cel modificat în funcție de vremuri.
În adevăratul sos tzatziki nu se adaugă niciodată lămâie. Doar oțet. Trebuie, de asemenea, să eviți să folosești iaurtul cu conținut mic de grăsime, ca sosul să nu devină apos și să se taie. Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru rețeta tradițională de sos tzatziki:
- iaurt grecesc din lapte integral;
- ulei de măsline (extravirgin);
- oțet alb;
- castraveți;
- usturoi;
- mărar;
- sare.
Cum se prepară sosul tzatziki
Modul de preparare al sosului tzatziki este foarte simplu. Sosul tzatziki este cea mai simplă rețetă grecească. Rețeta poate ieși foarte gustoasă, dacă se respectă următorii pași. Pentru început, trebuie să radeți ½ dintr-un castravete mare, nedecojit. Scurgeți castravetele ras printr-o sită cu ochiuri fine.
Lăsați castravetele ras să se scurgă peste noapte în frigider, așezând sita deasupra unui bol și acoperind-o cu folie de plastic. Dacă nu aveți timp să lăsați castravetele peste noapte, presați-lușor în sită pentru a elimina cât mai mult lichid.
Într-un bol mare, puneți 1 ½ cești de iaurt grecesc din lapte integral, 2 căței de usturoi mari, tocați mărunt, 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, 1 lingură de oțet alb și ½ linguriță de sare. Amestecați toate aceste ingrediente.
Atenție! Amestecul de iaut grecesc din lapte și celelalte ingrediente trebuie să fie neted și consistent. După ce ați trecut de acest punct, acoperiți compoziția obținută și puneți amestecul la frigider, peste noapte.
A doua zi, când sunteți gata să serviți sos tzatziki, tocați mărar și adăugați-l proaspăt în sos. Scoateți amestecul de iaurt din frigider și compoziția cu castravete în amestecul de iaurt. Amestecați bine. Puteți servi acest sos în stil grecesc rece, cu pită și legume.