Ingredientul secret care trebuie pus în ardeii umpluți. Așa ies delicioși, nu te vei mai întoarce la altă rețetă

de: Ana Chivu
10 03. 2022

Ardeii umpluți se află cu siguranță în fiecare carte de rețete lăsată în urmă de bunici. Românii adoră să îi mănânce, iar în funcție de zonă se prepară diferit. Care este ingredientul care nu trebuie să lipsească în nicio rețetă, indiferent de loc? În felul acesta ies delicioși, carnea nu se întărește, iar aromele se păstrează chiar și după ce îi reîncălzești. Care este secretul?

Rețetă pentru ardei umpluți: ingredientul care nu trebuie să lipsească

Ardeii umpluți reprezintă un preparat de bază în bucătăria românească, alături de sarmale, tocănițe sau diverse ciorbe. Ei sunt de obicei gătiți cu ardei grași sau gogoșari roșii, umpluți cu carne tocată, orez, ceapă, verdețuri și condimente. Desigur că există și varianta de post cu ciuperci și alte legume călite sau orez.

Deși par foarte simplu de făcuți, și ei au un secret ca oricare alt preparat. Este foarte important să nu uiți să adaugi cimbru. Multe doamne îl înlocuiesc cu diverse plante aromatice, dar în special el aduce o aromă specială. Nu trebuie să uiți de smântână!

  • Ingrediente

– 1 kg carne tocată
– 10 ardei graşi
– 3 cepe mari
– o cănuţă orez
– 2 linguri pastă de tomate
– 1 ou
– cimbru
– pătrunjel
– sare, piper

Mod de preparare

Curăță ardeii de cotoare, taie capacul lor și spală toate semințele care sunt în interior. Călește ceapa în puțin ulei și după ce s-a rumenit adaugă pasta de tomate și câteva linguri de apă. Călește împreună câteva minute, ulterior pune peste toată compoziția orezul spălat în prealabil și amestecă 2-3 minute.

Adaugă pătrunjelul tocat mărunt, iar mai apoi amestecă toată carnea tocată (porc, vită sau amestec) cu oul, cimbrul, sarea și piperul. Umple ardeii ușor, fără să îndeși carnea, pentru că altfel s-ar întări în timpul fierberii, ulterior pune bucățile rând pe rând într-o oală cu apă.

Se dă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, iar când sunt la jumătatea procesului pune o jumătate de cană de apă amestecată cu bulion de preferat de casă în recipient. Mai lasă ardeii la cuptor după acest pas aproximativ 10-15 minute până când ardeii sunt făcuți bine.

Se servesc alături de iaurt sau smântână și puțin pătrunjel presărat pe deasupra. Unii oameni iubesc să îi mănânce cu sucul lor format în oală la cuptor, în timp ce alții vor să îi consume ca atare. Sunt delicioși dacă pe lângă ei strecori în recipient și câteva roșii cherry sau roșii normale. Poți să le oferi invitaților mămăligă sau pâine alături.