Ingredientul din bucătărie pe care toți românii îl folosesc greșit. Cum gătești corect cu el, de fapt

de: Anca Lupescu
11 06. 2021

Există un ingredient care face orice mâncărică, tocăniță sau ciorbă extrem de gustoase. Cu toate astea, mulți români îl folosesc greșit.

Ingredientul din bucătărie pe care toți românii îl folosesc greșit

Dacă ai folosit până acum foi de dafin, cu siguranță știi cât de mult gust dau preparatelor, însă cu siguranță sunt puțini cei care folosesc corect aceste frunze pline de aromă.

Se folosesc în ciorbe, însă ele trebuie gătite în prealabil. Dacă pur și simplu arunci frunzele de dafin în oală, vor da un alt gust ciorbei. De aceea, trebuie să prăjești frunzele de dafin într-o tigaie cu puțin ulei încins, ca să își piardă din gustul înțepător.

În acest fel, ciorba va avea gust de legume, cu o mică aromă de dafin, dar fără să deranjeze. Foile de dafin trebuie să dea un gust aparte, nu să modifice aroma generală a preparatului.

În privința sosurilor, foile de dafin trebuie rupte înainte de a fi folosite pentru bechamel sau sos de roșii ori maioneză sau mujdei de usturoi cu smântână. În momentul în care sunt sfărâmate, foile de dafin eliberează o aromă deosebită.

Poți folosi foi de dafin și în ceaiul verde sau de ghimbir, pentru o aromă deosebită în plus.

Ce nu știai despre frunzele de dafin

Frunzele de dafin proaspete sunt de un verde strălucitor deasupra, cu un verde mai pal pe partea inferioară. Pe măsură ce frunzele se usucă, culoarea devine uniformă și fadă. De asemenea, aroma se intensifică. Frunzele de dafin proaspete sunt adesea mult mai scumpe și nu durează atât timp precum cele uscate.

Deoarece frunzele de dafin nu se mănâncă, aroma este mai mult despre ceea ce aduc într-un preparat. Mulți bucătari cred că frunzele de dafin nu contribuie deloc la gust, în timp ce alții consideră că planta adaugă o aromă subtilă.

Așadar, în timp ce frunzele de dafin nu adaugă arome copleșitoare și distincte niciunui fel de mâncare, ele pot fi considerate ca un „actor secundar”, în sensul că ajută la dezvoltarea altor arome și condimente în orice fel de mâncare faceți.

Deoarece frunzele nu se înmoaie în timp ce se gătesc, ele sunt adăugate la sosurile fierbinți sau sunt incluse într-un lichid fiert și apoi se îndepărtează înainte de servire.

Frunzele de dafin pot fi folosite în multe tipuri de bucătării, de la bucătăria spaniolă și franceză la indiană și thailandeză. Acestea sunt folosite de obicei la fierberea cărnii, la prepararea supelor și sunt, de asemenea, un ingredient obișnuit în saramură.

Românii folosesc frunze de dafin în orice tocăniță, mâncare de cartofi, mazare sau chiar la fripturi făcute în cuptor.